"Инвестбанк" продава активите на "Химко", цената е над 23 млн. лв.

"Инвестбанк" продава активите на "Химко", цената е над 23 млн. лв. Активите на бившия торов завод “Химко” край Враца отново са обявени на търг. Продава ги частен съдебен изпълнител по искане на „Инвестбанк“, която финансират сделката, при която преди 3 години ги придоби “Метахим импекс”.
На търг са обявени над 700 дка земя, сгради и машини, с начална цена от 23.8 млн. лв., или над два пъти повече от сумата, която “Метахим импекс” е платил през 2016 г.
Купувачът бе създаден специално за покупката на “Химко” с 50 хил. лв. капитал и предмет на дейност производство и търговия с минерални торове, търговия с метални отпадъци и т.н., пише “Капитал”.
Акционери във фирмата бяха “Фертекс България” на кредитния милионер Георги Пиримов, който в началото на 90-те години създаде фалиралата по-късно Частна земеделска и инвестиционна банка, и Иван Жиров, който се занимава с недвижими имоти и търговия със скрап. В началото на 2017 г. като акционер влезе и Камелия Кулева, която малко след това беше назначена за управител от „Инвестбанк“, след като дружеството просрочи 300 000 евро вноска по кредита си.
По данни от Търговския регистър през август тази година банката е пристъпила към изпълнение на залог, като претенциите й са за общо 9.8 млн. евро, включително лихви. Самият заем е с падеж в края юни 2019 г. и явно не е бил изплатен.
13.11.2019, 09:52 часа
2908 1
Коментари

Фокус-мокус, само тук

13.11.2019, 18:59 часа
Преди няколко години "Някой" не го ли купи за 1 $, както и Кремиковци, почти без пари и БТК и Авиобалкан, пък сега едни милиони, едни милиарди, а Гешев и дебелата Рибка Цаца са чешат по т@ш*ците. Кочина.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha