За първи път отбелязаха Йордановден във врачанското село Лиляче /снимки/

За първи път отбелязаха Йордановден във врачанското село Лиляче /снимки/ Областният комитет на ВМРО-Българско национално движение - Враца подари истински празник за жителите на Лиляче.  С тяхна подкрепа, в селото за първи път се организира честване на големия християнски празник Йордановден. 
Под звуците на духова музика, с развети знамена, стотици жители и гости на Лиляче преминаха разстоянието от площада до моста в селото. Около предварително подготвения огън се изви кръшно българско хоро, водено от кмета Красимир Петров, пременен в празнична народна носия. Богоявленската служа извърши отец Николай Костадинов, секретар на Врачанска света митрополия. Той благослови деветимата смелчаци, които се хвърлиха в ледените води на реката. Пръв до кръста достигна Росен Петков. Той получи парична награда от 100лв. от народния представител Красимир Богданов, който заедно с кмета на Лиляче и общинските съветници от ВМРО Красимир Ангелов и Момчил Янков наградиха всички участници с грамоти и изображения на кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан. 
Всички присъстващи бяха зарадвани с музикална програма, топъл курбан и чаша червено вино.
Лиляче стана поредното населено място в Северозападна България, след Згориград, Враца и Краводер, където ВМРО възстановява традицията за спасяване на кръста на Богоявление. 
06.01.2020, 17:53 часа
3101 1
Коментари

пацо

09.01.2020, 17:30 часа
йорданов ден е християнски празник, и не е тук мястото да си правите партийна реклама
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha