Атанас Ганев: Не им вярвам поне по 10 причини, за властта са готови на всичко

Атанас Ганев: Не им вярвам поне по 10 причини, за властта са готови на всичко Свидетели сме на извънредни брифинги, заседания на кабинета, монолози на премиера, обещания, извънредни репортажи, полицейски блокади, изявления на щабове, министри, препирни между президент и изпълнителна власт, законови промени, нови и нови ограничителни мерки, интервюта с доволни от тези мерки „обикновени“ граждани и „звезди“, социологически изследвания, коментари. Всичко в името на народа.
ТЕ са загрижени за нас, спасяват ни и трябва да сме им много благодарни.
Изключвам медиците - те правят това, което трябва, въпреки всичко. На тях вярвам!
На другите – не. И ще обясня.

1. Слушаме гениалните икономически мерки и помощта от държавата за бизнеса. Министрите на финансите и икономиката твърдят, че мерките са на световно ниво, дори още по-добри. И за двамата министри има съмнения, че са свързани с олигархични кръгове и особено с най-мафиотизирания от тях, известен като #Кой. Не са ги опровергали. Редица техни действия дори засилват недоверието. Например: държавата отпуска 500 милиона, които ще бъдат разпределяни от държавната Българска банка за развитие (ББР). Никой не казва обаче как ще стане това, по какви критерии и кой ще контролира процеса. За директора на банката също има съмнения, че е свързан с кръговете, за които стана дума. Банката е създадена да подпомага средния и дребен бизнес, но е дала над 200 млн кредити на фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Такова благо не се е случило на никой друг. Няма ли част от нашите 500 милиона да заминат в същата посока? Горанов, Караниколов и Мавродиев ли гарантират това? Те не казват откъде доде дефицитът в бюджета, като преди това Горанов се хвалеше с излишък. И как изчисли, че загубите за държавата вече са над 3,5 милиарда? Вече повече от 5 милиарда не излизат и не знаем дали са откраднати, раздадени за нещо и въобще какво е станало с тях. Манипулирани ли са данните за раходването на бюджета през последните години? Това е главният въпрос: ПАРИТЕ. Няма много пари и някой се опитва да скрие това. Тонът им е арогантен, презират всяка чужда идея, презират обикновените хора. Не им вярвам. По време на голямата криза през 2009 година в САЩ правителството отпусна 800 милиарда за подпомагане на бизнеса. На специално създаден сайт всеки ден са показвани къде и за какво отива всеки долар. Нарича се прозрачност и граждански контрол.

2. Например премиерът Борисов казва: Отпускаме милиони за армията и МВР. За какво се отпускат, кой и за какво ще се харчат – нито дума. Нито кой ще отговаря, ако някой злоупотреби. Гражданите трябва да знаят как се харчи всяка тяхна стотинка.  

3. Вицепремиерът Томислав Дончев: Държавата ще издържи толкова, колкото трябва. Дали? С нашите пари! Дончев не казва как ще се случи това, кой и защо ще взима нов кредит и къде конкретно ще отиде държавната помощ. Дончев десет години отговаря за т.нар. „Електронно управление“, но то не се е случило и досега. А са похарчени над милиард. Няма „електронно правителство“, няма и парите. Има няколко електронни услуги - капка в морето. Защо да му вярвам сега?

4. МВР ще следи телефоните. Така било редно, защото ситуацията е извънредна. Чувствителна тема. Слухтенето е любимо занимание на МВР и службите. Злоупотребите през годините са много. Кой гарантира, че няма да се злоупотреби със събраната информация? Моралът на подслушващите? Моралът на техните началници? Не вярвам и на тях. И да не дават примери с демократични страни – ние не сме такава.

5. Говори се за държавните, общинските и частните болници –  как са „въоръжени“ за войната с COVID-19. Събират се дарения, призовават се всички да помагат, кой с каквото може. Но нито дума за Правителствена - болницата на властта. Какво става там? Какъв бюджет ползва тя в сравнение с тези, които са на "първа линия“? Защо не сме равни дори пред коронавируса?! Затова не ви вярвам!

6. 1,3 млн български пенсионери щели да получат по 40 лв за Великден, хвали се правителството. В Гърция за Великден възрастните с пенсия под 850 евро получиха миналата година по 800 евро. През 2020 се очаква да са над 1000 евро! Плашат ни, че ако не слушаме ще станем като Гърция. Да знаят - 100% от българите искат точно това!

7. От върлуването на коронавируса се възползва прокуратурата, за да разчиства сметки. Арестуваха адвокат Лазар Карадалиев. По обвинение от 2018 г! Държавното обвинение реши, че сега е най-подходящо да арестува и държи хора в арестите. Дори в Иран освободиха от затворите 10 000 осъдени. По закон домашният арест е равна мярка на задържането под стража. Според закона ареста се прилага за хора, за които има доказателства, че ще извършат убийство, терористичен акт или друго много тежко криминално престъпление. Такива ли са задържаните у нас? Истината е, че Карадалиев е репресиран заради това, че е адвокат на банкера Цветан Василев и бизнесмена Емелян Гебрев. Знаем как бе съборена и от кого КТБ, както и домогванията към фабрика „Дунарит“ на Гебрев. Едни и същи хора са. С огромно влияние в прокуратурата и властта. Направили са си сметката: с един изстрел – два заека. В зандана са например секретарка на Васил Божков и съпругата му. Може би знаели нещо за действията му. Може би… Но може и да не знаят. Атентат ли ще извършат или масово убийство, ако са под домашен арест? Премиерът веднага ще отговори, че прокуратурата е независима и изпълнителната власт не се меси в нейната работа. Този виц се пласира отдавна… Не е тайна как се избира главният прокурор и какви са взаимообвързаностите му с политици и изпълнителната власт. Последното доказателство: когато главният прокурор Иван Гешев оглави щаб, на който всички щабове и министерства трябвало да докладват, управляващите и задкулисието усетиха, че е пресолил манджата и го дръпнаха от микрофоните и камерите. Не се е оттеглил сам – не е в стила и амбициите му. Оставиха му да мачка неудобните, в това число и медии, по извънредното законодателство. Само гледайте...

8. Не вярвам и на някои от даряващите пари в тази ситуация. Дарения са нужни, без съмнение, но въпросните „благодетели“ са свързани с властта и от това са „спечелили“ милиони. Искат да си изперат съвестта с изпрани пари. Не вярвам на власт, която ги "храни" и после ги дава за пример. Това са наши пари, а те "С чужда пита помен правят". Не им вярвам на такива.

9. В извънредното законодателство са залегнали санкции – огромни глоби, употреба на сила и затвор дори. Но не за всички - само за обикновените граждани. От историята е известно, че в такива моменти най-големите престъпления се вършат от най-овластените. Защото изкушенията и възможностите за корупция са при тях. Кой ще разследва министри и премиера, ако злоупотребят с правомощията си, вземат решение под натиск или в нечий интерес? Няма как да вярвам на хора, които наказват другите, но те остават недосегаеми. Това е анахронизъм. Противоприродно.

10. От сутрин до вечер слушам, че взетите мерки от правителството са ултра, супер, мега навременни и успешни. Сочим с пръст Италия, Франция, Испания, Великобритания и др. и им пишем двойки. Там хората мрат масово и се заразяват се с 200 км/час... В Америка се възхищавали на нашия опит, Борисов звънял на този, на онзи... Иронизира приятеля се Виктор (Орбан) за някои мерки в Унгария. Спасява ни от мигранти (които не искат да припарят в България). Бодри репортажи за "русенските" легла от старите казарми в Арена "Армеец" с войнишки шкафчета от 60-те и 70-те години... Въобще правителството шикалкави за Държавния резерв, а знаем, че от години има скандали с източването му. Е как да вярвам на такива хора? Те са поразени от вируса на властта. Самовлюбени нахалници, в черепните кутии на които се шири мисълта за величие и непогрешимост. Те не служат на гражданите - за тях сме скапани овце. Служат на собствени и чужди - задкулисни, - интереси. Дори, когато се кълнат, че правят всичко за хората в борбата с коронавируса. Не са убедителни, не са искрени и не им вярвам.

Мога да изредя още причини. И вие можете. Защото и най-добрите намерения и закони не важат там, където властват лъжата и манипулацията.
Но за едно им вярвам, макар да не го казват. Искат да са във властта на всяка цена, каквото й да става. И коронавирусът няма да ги спре. Но може и да се спънат.

Атанас Ганев
25.03.2020, 18:17 часа
3868 2
Коментари

Шарани да искаш

26.03.2020, 11:01 часа
"Риба се лови най-добре в мътна вода"

Иван Иванов

25.03.2020, 23:13 часа
Така предприетите мерки изправят една голяма група от обществото пред опасност да не издържат физически кризата. На обратната страна е държ чиновник, който се води на работа, дори в кризата, но реално не изпълнява никакви действия защото е криза. Че
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha