С "Крайдунавски парк" се сдоби Оряхово за празника си

С "Крайдунавски парк" се сдоби Оряхово за празника си

Официалният празник на Оряхово - 21 ноември, беше белязан с откриването на полезна придобивка за местните жители. Новият „Крайдунавски парк“ и резултат от пореден, успешно реализиран проект на общинската управа. Алея, спортни площадки и красиви кътове за отдих обновяват Оряховското крайбрежие, превръщайки го в любимо място за спорт и разходки.
„Именно тук, край древната река, споделила заедно с оряховци изгрева на свободата, греещи букви представят името на Оряхово – градът, който всички обичаме! Можем да открием и своя символика в разположенето им. След грохота на сраженията, сутринта на 21 ноември 1877 г., на брега, акостира от град Бекет, със своя отряд – румънският генерал Лупу!
С подкрепата на влиятелни българи той организира ред и учредява първото свободноградско управление до идването на войските на командващите военните действия – полковник Слъничану и генерал Мейендорф!На това място се срещат история и съвременност, събития и дела остават следи, за да пребъде Оряхово векове след векове“, заяви кметът Росен Добрев.
В непосредствена близост до обособения „Крайдунавски парк“ е и пристанището, връзката на следосвобожденско Оряхово с Европа, чрез която бързо навлизат постиженията на модерния свят.
Алеята на парка започва с история и завършва с история! Тя достига до „Градския плаж“, където от XVI до средата на XVIII век, е било първото градско пристанище и е съществувала масивна сграда – обществената баня.
„Съхранявайки спомена за отминалите времена, ние имаме основата да градим своето настояще и бъдеще и само от нас зависи да работим отговорно и да оставим добри дела след себе си. Нека си честитим новия „Крайдунавски парк“, с пожелание да го ползваме със здраве, да го пазим и поддържаме, за да ни радва дълго време!“, каза още градоначалникът.

22.11.2020, 10:12 часа
2517 3
Коментари

oro

22.11.2020, 20:52 часа
Къде са оряховчаните? Освен общинари други не виждам....

vanyo

22.11.2020, 18:49 часа
Кмета и жена ме не беха ли карантинирани от куронавирос а тя си работи в хранителния им магазин. депутатка от герб от плевен.

adolf

22.11.2020, 11:05 часа
Кмета баш там ли требваше да застане ?!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha