ЦИК реши: "Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване

ЦИК реши: "Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване "Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни, реши Централната избирателна комисия.
От ЦИК обявиха, че фирмата печели и двете позиции в обществената поръчка – за профилактика и диагностика на машините и периферията към тях - принтер и четец на смарт карти, подготовка, инсталиране на операционна система и приложния софтуер, окомплектоване, както и техническо обслужване на машините в предизборния и изборния ден по места или в съответната избирателна секция и осигуряване на Център за поддръжка при възникнали проблеми.
"Сиела Норма" ще отговаря и за транспорта на машините до избирателните секции в страната и логистично им осигуряване в предизборния и следизборния ден.
Председателят на ЦИК Камелия Нейкова трябва да подпише договорите за двете обособени позиции, става известно още от решението на комисията.
На 29 април бяха изтеглени серийните номера на общо десет машини за гласуване, които ще преминат през удостоверяване на съответствието преди предстоящите избори 2 в 1 на случаен принцип по време на публична процедура в Министерството на електронното управление.
На тегленето на номерата присъстваха служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, както и представители на Централната избирателна комисия и обществения съвет към нея. На публичното теглене бяха поканени и присъстваха също представители на парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание.
Ще предприемем всички мерки във всяка област, за да има честни избори, каза служебният премиер Димитър Главчев. Той благодари на журналистите, че са участвали в тегленото на номерата на машините, които ще бъдат удостоверявани. Искам наистина всички да се убедят, че в целия процес всичко ще бъде публично и прозрачно и пред очите на всички български граждани. Видяхте и се уверихте със собствените си очи какво се случва, а чрез вас ще се убедят и българските граждани, каза преди дни служебният премиер Главчев.
01.05.2024, 09:38 часа
524 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha