Работата на прокуратурата по случая „Тодор“ е била спъвана от обществото

Работата на прокуратурата по случая „Тодор“ е била спъвана от обществото  Работата на Окръжна прокуратура Враца по случая със смъртта на 18-годишния Тодор е била спъвана от обществените очаквания към нея. Това заяви окръжният прокурор Десислав Начков за tribali.info. „Очаква се ние да се произнесем по точно определен начин и то от хора, които нямат представа какво се намира по кориците на делото. Това най-много спъва работата на прокуратурата. Трябва да се подчертае, че преди човек в съзнанието си да чете присъда по определен казус, той следва да се запознае в детайли с нещата. Ние виждаме от положението, в което се намираме, работейки тези дела, доста повече неща отколкото обикновения човек. Още повече, че хората до някаква степен, включително и медийно, се зареждат с определен тип очаквания. Те са предубедени, че ние ще се справим лошо, а това не е така. В крайна сметка фактите се доказаха“, категоричен бе Десислав Начков. 
В следващия отчет на прокуратурата ще се направи анализ на конкретното дело, което все още е висящо производство. То е частично прекратено, що се касае за „убийство по хулигански подбуди“ и е изпратено като „хулиганство“ на Районната прокуратура във Враца.
По делото законът предвижда до 2 години лишаване от свобода или пробация, както и обществено порицание. Теоретично в случая е възможно да се приложи и чл. 78 а - „освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание“. В последния случай може да се наложат глоби с оглед на съдебно минало и други фактори. 
„Имам една много хубава мисъл, че превантивната функция на наказанието не е в неговата тежест, а в неговата неизбежност. Ако има извършено престъпление, то следва да бъде наказано. Размерът на наказанието е нещо вторично и със сигурност винаги не следва да се поставя от някакви емоционални усещания, че трябва някой да бъде много тежко наказан“, заяви Начков.
06.04.2016, 08:25 часа
1058 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha