Враца и в Монтана в риск от заразата Зика

Враца и в Монтана в риск от заразата Зика

Има опасност Зика вирусът да се пренесе и у нас, като Враца и Монтана са рискови зони, научи tribali.info.
Болестта циркулира в Южна Америка и Карибския басейн, но само преди дни бе потвърден и първият случай в САЩ. Опасност за България ще се появи, ако бременни жени или други наши туристи са били в Латинска Америка и са били ухапани от тигров комар.
„Тъй като той вече се среща и у нас, ако „пие кръв“ от заразения в чужбина българин, насекомото ще сложи начало на предаването на заразата в страната ни“, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на националния център по заразни и паразитни болести.
В 80% от случаите болестта е без симптоми, но в същото време нанася поражения на централната нервна система. А ако се случи с бременна, детето й ще се роди с микроцефалия или други аномалии на главния мозък.
„Тигровият комар у нас се среща в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора, където е бил открит в райони с надморска височина до 200 м“, изброи проф. Кантарджиев. Не е изключено друкрилото обаче да обитава и други места в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и по поречието на Струма и Места.
В рисковите зони хората трябва да са с дрехи с дълги ръкави и крачоли и да ползват репеленти, които отблъскват тигровия комар. Най-добре е хората с понижен имунитет, хронични заболявания и бременните да ограничат посещенията си в опасни области и страни.

28.01.2016, 09:45 часа
7639 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha