Енергетиката е основна тема в отношенията между България и Русия

Енергетиката е основна тема в отношенията между България и Русия

Енергетиката е основна тема в двустранните отношения между България и Русия и ние трябва да водим диалог с руската страна, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за Дарик радио. Според Петкова е логично точно министърът на енергетиката да бъде съпредседател на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
„Енергетиката е основна тема в двустранните отношения между България и Русия и това е съвсем обяснимо и логично, защото Русия е наш важен партньор в сектора, към настоящия момент тя е основен доставчик на енергийни ресурси за нашата страна - петрол, природен газ, ядрено гориво, така че няма нищо по-логично от това министърът на енергетиката да съпредседателства тази комисия", заяви Петкова и отбеляза, че България е един много успешен транзитьор на руски газ за Турция, Гърция и Македония.
Фактът, че съпредседател на комисията от руска страна е първият заместник-министър на правосъдието не трябва да бъде разглеждан като „сваляне на нивото" на представителство, посочи Петкова. „За мен е изключително важно, че след 5-годишно прекъсване успяхме да възстановим работата на междуправителствената комисия. Това е добър сигнал. Ние трябва да водим диалог с руската страна. Заседанието в София беше много успешно".

30.01.2016, 13:45 часа
783 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha