Във Видин забраняват пазарите на едри преживни животни

Във Видин забраняват пазарите на едри преживни животни Пазарите и изложбите на едри преживни животни се забраняват в област Видин. Органите на реда трябва да засилят контрола на документите при придвижването на едри преживни животни, а разрешителни за транспортиране ще могат да се издават само от официалните ветеринарни лекари. Тези мерки бяха въведени със заповед на областния управител на Видин Момчил Станков след заседание на областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания заради констатираните в страната огнища на заболяването заразен нодуларен дерматит. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Валерий Георгиев представи заповедта.
"Придвижването на едри и дребни преживни животни да се осъществява след термометриране и извършване на клинични прегледи на здравословното състояние на животните от официалните ветеринарни лекари, резултатите от които да се отразят в чек лист по образец и във ветеринарномедицинското свидетелство за придвижване, транспортиране на животните, издадено от ВетИС (информационна система на ветеринарната служба- бел. ред.). Транспортираните животни задължително да бъдат идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване, а едрите преживни животни с ветеринарномедицински паспорт." 
Консумацията на месо от животно, болно от заразен нодуларен дерматит не е опасна за хората, обясни д-р Валери Велков, началник на отдел "Здравеопазване при животните" към Областната дирекция по безопасност на храните. 
"Консумацията на месо от такива животни не е опасна за здравето и самото заболяване не е опасно за хората. Но след шапа, е най-тежкото заболяване, което нанася изключително тежки икономически загуби. В момента е направена нотификация до Европейския съюз за предоставяне на ваксина... След такова заболяване, ако не се спре, три години имаме забрана за търговия с живи животни и месо, млечни продукти в страни-членки."
Обстановката в страната със заболяването заразен нодуларен дерматит е много динамична, две нови огнища са открити в Хасковско и Пловдивско. Регионът на Видин е особено уязвим заради движението на тежкотоварни автомобили през Дунав мост 2, които превозват и животни.
19.04.2016, 14:45 часа
1209 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha