ГЕРБ: Правителството отпусна 6 млн. лв. за ремонт на бул. „Васил Кънчов” във Враца

ГЕРБ: Правителството отпусна 6 млн. лв. за ремонт на бул. „Васил Кънчов” във Враца Правителството отпусна средства за ремонт на бул. „Васил Кънчов” във Враца. Това съобщиха на съвместна пресконференция народният представител инж. Петя Аврамова и областният управител Малина Николова.Решението бе взето днес с постановление на Министерски съвет.
 Само преди дни по искане на народния представител инж. Петя Аврамова се проведе среща организирана чрез министър Лиляна Павлова с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров. На нея присъстваха още областният управител Малина Николова и кметът на Община Враца Калин Каменов.
„Тримата като екип аргументирано представихме нашето искане за предоставяне на средства за ремонт на пътя. Обяснихме проблемите, които създава на врачани лошото състояние на пътната отсечка. Обходният път на Враца вече е факт, така че държавата трябва да прехвърли бул. „Васил Кънчов” или част от път I - 1на Община Враца”, заяви инж. Петя Аврамова.  Искане за това има от миналата година, но то бе отхвърлено от ОбС – Враца, поради лошото състояние на пътната настилка.
Предвидените средства за рехабилитация на 7 килиметровата отсечка са в размер на 6 млн. лв., като строителните дейности могат бъдат възложени веднага. Отпуснатите средства ще стигнат за ремонт на 4 км / входа на гр. Враца посока Монтана до магазин „Лидъл”/. 
„Ако всичко върви по план и строителните дейности се изпълняват качествено и в срок до края на годината има възможност да бъдат отпуснати и останалите средства в размер на 6 млн. лева за довършването на пътя до изхода на града в посока Монтана”, допълни инж. Петя Аврамова. 
Тя обобщи поетите към този момент ангажименти на МРРБ към област Враца, след представените аргументирани искания от страна на народните представители от ПП ГЕРБ – Враца, областното и общинскато ръководства . Сред тях е ремонт на пътя Враца – Леденика, като този ангажимент вече се изпълнява. Отсечката е включена в програма „Региони в растеж” в първите 15 приоритетни обекта. В момента тече обществената поръчка за избор на изпълнител, като индикативната стойност е 11 459 000 лв., като срока за подаване на оферти е 20 май. С министерско постановление от 15.04.2016 г. са предвидени и 4 млн. лева за рехабилитация на пътя до гр. Криводол.
Инж. Петя Аврамова изказа своята благодарност към министър-председателя Бойко Борисов, министър Лиляна Павлова, инж. Лазар Лазаров и министъра на финансите Владислав Горанов.
„Благодаря за различния поглед, който има това правителство към Северозападна България. На днешното заседание на МС са отпуснати и други средства за региона, които касаят ремонт на пътя Видин – Димово. Крайно време е да спрат спекулациите , че програмата на правителството не се изпълнява, защото фактите говорят друго. Правителството работи и ще работи за Северозападна България”, каза в заключение инж. Петя Аврамова.
Областният управител Малина Николова от своя страна заяви, че по Оперативна програма „Региони в растеж“, етап II, е включен републикански път Мизия-Оряхово– Крушовене /област Плевен/. Това е път II-11, който е от изключителна важност. Предстои ремонтът да бъде реализиран през 2017 година.
Тя акцентира и върху правителственото решение от април, свързано с изграждането на нов третокласен път Миланово- ски –писта „Пършевица“ -Враца – пещерата „Леденика“. С решението си Министерски съвет трансформира общинския в републикански път с цел да се даде възможност за кандидатстване по оперативните програми. Финансирането на пътя е с приоритет, тъй като той свързва  област София с област Враца. Изграждането на новата отсечка ще увеличи с 22 километра републиканската пътна мрежа на територията на област Враца.
Целенасочените усилия на правителството за подпомагане и развитие на област Враца са от изключително значение, допълни още Малина Николова. В ход по изпълнението са проектите по Фонд „Солидарност“. До този момент са отпуснати средства в размер на близо 3 млн. 900 хиляди лева. Най-голяма е сумата на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ за община Мизия – 1 777 213 лева. Сумата е предвидена  за възстановяване проводимостта на река Скът чрез почистване на наноси вследствие на наводнението в границите на регулацията на Община Мизия. Община Бяла Слатина е получила средства в размер на 1 349 473 лв. Близо 665 хил. лева са отпуснати на Община Враца за ремонт и възстановяване на обекти, пострадали при наводненията през периода юли –август 2014 г. За Община Мездра е предназначена помощ в размер на 88 300 хил. лева. В следващо заявление към  Фонд „Солидарност“, Община Оряхово получи 232 304 лева.
„Чрез Фонд „Солидарност“ област Враца разполага с тези важни средства за преодоляване на всички щети от бедствията“ – заяви Малина Николова.
Тя разясни, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет е подпомогнала област Враца през 2015 и 2016 година. По искания на общините през миналата година са отпуснати  1 327 831 лв. При първото заседание през 2016 година са отпуснати 697 616 лв. Парите са за аварийно възстановяване на мост при село Малорад и за извършени аварийни ремонтни дейности в община Криводол.
„Това, което изключително много ме радва и заслужава адмирации към Министър-председателя Бойко Борисов е отпускането на над 378 хил. лева за укрепване и ремонт на жилищни сгради в град Мизия и село Крушовица за жители, пострадали при наводнението през 2014 година“ – каза още Малина Николова.
Целенасочената инвестиционна програма за развитие на Северозапада е внесена за разглеждане в Министерски съвет. Залегналите проекти в нея за област Враца са на стойност над 2 млрд. лева. Огромният размер на сумата се дължи на големите инфраструктурни проекти, намерили място в програмата. Сред тях са ж.п. линията Видин – София, републикански път  I-1 Видин - София и мостът Оряхово-Бекет.
„Имаме уверение, че ще се направи всичко възможно, тази или следващата бюджетна година, да започне изпълнението на инвестиционната част на Програмата, където Община Враца е включена с 19 млн.лева за изграждането на Технологичен парк“ – добави още Малина Николова. В заключение тя благодари на премиера Борисов, на Министерски съвет и на  народния представител инж. Петя Аврамова за доброто сътрудничество и осигурените възможности за финансирането на важни за област Враца проекти.
04.05.2016, 18:26 часа
2403 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha