БСП втвърдява тона към управляващите, обяви новият лидер Нинова

БСП втвърдява тона към управляващите, обяви новият лидер Нинова Втвърдяване на опозиционния тон и недопускане ново разцепление на партията са основните задачи, които си поставя новоизбраният председател на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова. Тя спечели доверието на 395 делегати от 750, имащи право на глас.
„Много неща трябва да се свършат. Първо да започнем с промяната вътре в себе си, организационно обновление, кадри, подготовка на млади хора, имаме страшно много работа”, коментира Нинова.
Тя бе категорична, че след това ще последва „много силно втвърдяване на опозиционния тон към правителството”, както и към случващото се в страната. „Аз поставих една цел пред другарите и по реакцията им разбирам, че те я приемат - до края на годината да изработим алтернативен национален план за извеждане на България от това катастрофално състояние”, коментира новият лидер на Столетницата.
Нинова отказа да коментира кои ще са заместниците й и кой ще влезе в екипа й.
Победата си над досегашния лидер Михаил Миков, Нинова коментира с желанието за промяна. „Очевидно днес това желание за промяна се преля към мен като останала на балотажа срещу Михаил Миков и вярвам, че това е така. Това са гласовете и хората, които искат да променим БСП, за да я направим по-силна”, категорична бе Нинова.
Основната, голямата и мъдра задача, която Нинова си поставя като лидер на БСП, е недопускането на ново разцепление или разочарование и тези, които не са спечелили да делят партията. „Това е най-важното в момента. Ще се обърна към всички кандидати от утре заедно сплотени, имаме общи неща, те са много повече от това, което би ни разделило. Имаме си идеята, каузата, програмата, която приехме - да се обединяваме и вървим напред. Това е задача номер 1”, категорична бе Нинова.
На въпрос промяната включва ли съюз с АБВ за президентските избори, новият председател отсече, че този въпрос досега не е обсъждан и предстои дебатът да бъде проведен в новоизбраните колективни органи.
Нинова бе категорична, че няма да се кандидатира за президент и се закани диалогът с премиера Бойко Борисов да продължи както досега – „твърдо”.
Михаил Миков, който отстъпи в борбата за лидерското място заяви, че приема изборния резултат спокойно.
„Благодаря на делегатите, че ме освободиха от една изключително тежка отговорност. Желая на Корнелия Нинова на добър път. Оставам социалист, но подавам оставка като председател на парламентарната група на БСП, за да може новото ръководство на партията да предложи и ново такова на парламентарната група. Има подобна практика и по никой начин няма да затрудня новия председател”, заяви Михаил Миков.
Той бе категоричен, че не се чувства обиден. „В живота не може само да се печели, трябва да се научиш и да губиш. Важното е да го правиш с достойнство, а да не печелиш, използвайки недостойни средства”, коментира социалистът.
Михаил Миков заяви, че и днес си е подал ръка с Нинова. „Никога не съм имал друг подход”, коментира още той и посочи, че като председател Нинова я очакват много трудности, а основният въпрос е с чуваемостта. „Призовах преди две години на Бузлуджа три дни, след като бях избран повече "ние" и по-малко "аз", усещам, че не съм бил чут”, разочарован коментира Миков.
08.05.2016, 16:08 часа
2428 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha