Ето това е най‐ страшната отрова, която ядем всеки ден и не е нито захар, нито сол

Ето това е най‐ страшната отрова, която ядем всеки ден и не е нито захар, нито сол Ето как изглежда натриевият глутамат Е621 – добавката, която се слага в големи количества в почти всички храни и ресторантьорите я познават доста добре, добавят я за да усили вкуса на храната.
Бял кристален прах, който прилича на сол и захар. Водният му разтвор има вкус на месен бульон. Може да бъде добавен към всякаква храна. Натриевият глутамат води до увеличаване на апетита, преяждане и до наднормено тегло. Използва се в психитрията с цел да превъзбуди клетките на главния мозък, действието му е като на наркотик, прониква лесно в кръвта и мозъка и води до променяне на гените, които отговарят за вкусовите усещания. Натриевият глутамат се съдържа и във всички колбаси, кренвирши, луканки, наденици, суджуци и др., чипсове, готови супи, консерви, бира и много други, пише "За жената".Безвредната доза за тялото на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца – не повече от половин грам. Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка. Симптомите на предозирането от Е621 се наричат “синдром на китайския ресторант” и биха могли да бъдат сънливост, мигрена, нарушаване на зрението, сърцебиене, нарушаване на хормоналния баланс, гадене, слабост, световъртеж, болки в гърдите и други. 
Открит е през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае, който в експерименти открил, че веществото усилва вкуса на месните храни. По‐късно станало ясно, че натриевият глутамат преобразява “чудодейно” и много други храни. Той не само усилва натуралните вкусови качества на продуктите, но подобрява вкуса и аромата на консервите, продуктите на фаст‐фуда, лошокачественото месо, замразените продукти. 
Натриевият глутамат позволява на производителите на храни да икономисват месото и други естествени компоненти. Той е доста популярен в Америка и благодарение на него там се купуват повече храни. По време на опити изследователи добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те ослепели. 
Една от негативните последици от употребата на натриевия глутамат е, че той влияе върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават вкусовото възприемане на храната. 
Често пъти поради натриевия глутамат, който прави храните много вкусни, ние не можем да спрем да ядем всякакви боклуци като чипсове, снаксове, готови супи и пр. Той предизвиква привикване, т.е. човек на подсъзнателно ниво предпочита продукти, които го съдържат, и това е добре дошло за производителите, тъй като се увеличават продажбите им. 

Помнете!
Производителите на храни имат изгода да употребяват Е621, тъй като с тази добавка, намаляват себестойността на продукцията и маскират некачествената стока, т.е. продукцията, която трябва да бъде бракувана. Бъдете внимателни при избора на хранителни стоки, четете информацията на опаковката на продукта. Използвайте натурални подправки в готвенето. 
23.05.2016, 16:33 часа
217240 4
Коментари

Kinn

28.05.2017, 18:30 часа
"Натриевият глутамат води до увеличаване на апетита, преяждане и до наднормено тегло." Грешка - това, че тъпчеш пържени картофи с кюфтета и салам, като "мезенце" към 7-те вечерни бири за разпускане, а най-голямата ти разходка е между входната врата и паркинга пред блока, те прави мазньоч, другото са оправдания.

разбилача

28.05.2017, 18:30 часа
сегааа, това не е ОТРОВНА храна... тоя дето е писал статията се е направил на много разбиращ ...ТЦЪ .. това е ВРЕДНА храна ... ОТРОВНО е ПАЛМОВОТО масло, че ЗАПУШВА кръвоносните съдове ... бетер вредния холистерол е...

Марто

28.05.2017, 18:30 часа
До предния коментар: "мигрена, нарушаване на зрението, сърцебиене, нарушаване на хормоналния баланс, гадене, слабост, световъртеж, болки в гърдите" - Това малко ли ти е?

асд

28.05.2017, 18:30 часа
добре де, освен че лъже вкусовите рецептори и ни кара да ядем повече, има ли някаква конкретна врденост за здравето?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha