Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Ще удължим живота на пети и шести блок с поне още 30 години

Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Ще удължим живота на пети и шести блок с поне още 30 години "Убедени сме, че ще можем да удължим срока за експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с поне още 30 години", заяви изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов при откриването на традиционния годишен форум на "Булатом" - международната ядрена конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност", която започна работа тази сутрин в комплекса "Ривиера" на Златни пясъци.
Програмите за удължааване на срока за експлоатация на пети и шести блок се изпълняват в срок, подчерта Ангелов. Всички дейности по обследванията на несменяемото оборудване са завършени. До края на този месец ще окомплектовано искането на АЕЦ към Агенцияята за ядрено регулиране (АЯР) за продължаване на срока за експлоатация.
До края на месец септември същата процедура ще бъде изпълнена и за шести блок на АЕЦ "Козлодуй".
Димитър Ангелов благодари на руските компании, на френската EDF и на българските организации, които са участвали в изпълнението на праграмата за удължаване на експлоатацията на двата блока.
Действащият лиценз на пети блок изтича през ноември 2017 г., а на шести блок - през октомври 2019 г.
Изпълнителния директор на централата съобщи, че в АЯР вече са предадени необходимите докуменнти за въвеждане на ново ядрено гориво, което е по-добро, по ефективно и икономически по-изгодно.
"Надяваме се това това да стане на шести блок на АЕЦ тази есен. Работим и за изпълнение на програмата за повишаване на мощността на блоковете до 104%", допълни Димитър Ангелов, като подчерта, че атомната електроцентрала задоволява около 33% от нуждите на страната от електроенергия, като прави това на "приемливи цени за българското население".
15.06.2016, 11:05 часа
7985 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha