Румен Петков: Държавата ни няма единна позиция за бежанците - дължим го на президента

Румен Петков: Държавата ни няма единна позиция за бежанците - дължим го на президента За съжаление, очевидно държавата ни няма единна позиция по проблема с бежанците и това го дължим до голяма степен на президентската институция. Това заяви днес Румен Петков, зам.-председател на АБВ на брифинг на тема „Проблеми на сигурността в България и антитероризъм” в централата на партията.
"Имаме една перманентно сменяща се позиция на министър-председателя – от „добре дошли” на „всички-вън”. Така не се прави политика. Трябва да изградим своя национална позиция и да бъдем коректни към бежанците и към ЕС, да кажем какви са ни силите и колко бежанци можем да приемем. Трябва да настояваме ЕС да изгради единна позиция. Не може в общността да има поне три виждания, коментира Петков. Не бива да крием от българските граждани, че нашата стана е буферна зона. Ако ЕС не приема стратегически действия и бежанците не бъдат върнати в страните по произход това няма как да спре", продължи той.
"МВР продължава да не може да отговори на един прост въпрос- колко са чужденците, които живеят на свободни начала в България – по хотели, по квартири и откъде те вземат парите за това", запита Петков. "Това е очевидно невъзможна задача за това политическо ръководство на МВР, обобщи той. А как те ще бъдат върнати в страните по произход? Реализуеми ли са такива мерки? Ако не се предприемат сега действия- да бъдат върнати в страните си, ще се натъкнем на следващия проблем- промяната на генофонда, на етноса, на вероизповеданията, на ценностната система на Европа, подчерта Петков. Има и бежанци, които „са командировани тук”, посочи той.
"Ние от АБВ сме убедени, че г-н Калфин е фаворитът в президентската кампания- борим се за гласовете на всички български граждани, отбеляза Петков в отговор на въпрос на медия. Ние сме единствени, регистрирани за участие в референдума, което е показателно- бягането от въпроса пречи да се намери решението заради хигиената на политическия живот, каза той.Нежеланието да се води дебат за референдума е цинизъм", добави Петков.
Партията работи по цялостната нормативна уредба, свързана с правораздаването и правоохранителната дейност, заяви в изложението си зам.-председателят на АБВ.
И продължи: "Стремим се да предизвикаме публичен дебат по законотворчеството, свързано с терора,но това не се прави. Наложи се една мантра- който е против едно виждане, се обявява веднага за враг. Нашите резерви са свързани с конкретни текстове и искаме да се намери балансирано решение. Визираме и конкретно внесените предложения в НС от нашия депутат Белемезов и ген. Михов. В сегашния законопроект има уникален текст, като пример за глупостта- че нямало стратегия. Законът въвежда терминологичен апарат, за който няма дефиниция. Министърът на МВР е предвидено да ръководи Централния оперативен щаб, но ние предлагаме това да се прави от главния секретар на МВР.Законът трябва да е насочен срещу тероризма и радикализацията."
Ген. Румен Миланов коментира вече внесените текстове от депутатите на АБВ. "На първо четене антитерористичният закон е минал, въпросът е какво би могло да се подобри в него, посочи той. За терористичният акт трябва да има точно определение. Ролята и мястото на въоръжените сили- каква е тя", запита ген. Миланов.
"Най-доброто обучение без практика е безсмислено, отбеляза той като добави, че най-ефективни те ще бъдат при взаимодействие с полицейските сили. Необходим е поднормативен акт, който да отбелязва как МВР и ДАНС подпомагат този процес. Не ми харесва, че в т.нар. превантивни мерки се ориентираме към административни мерки- по-добре е да има оперативна издирвателна работа. Антитерористичният център в ДАНС трябва да има един по-друг мащаб, да включва специалисти и от други структури.В нашата практика какво става- има терористичен акт на летище по света и ние правим блокада на нашето летище- какъв е смисълът от това? Моделът по време на терористичните актове в Белгия и Франция не е ефективен", смята ген. Миланов.
"Споделям идеята, че непосредствените операции са в компетенциите на главния секретар", каза той. Когато се обявява извънредно положение би трябвало да се разпише кой трябва да направи това. Според ген. Миланов в закона има и доста стари постановки, които трябва да се изчистят и обновят.
25.09.2016, 14:19 часа
509 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha