Врачани са по-бедни от средното за страната

Врачани са по-бедни от средното за страната Линията на бедността за врачанска област през 2015 г. е била 277.58 лв. средномесечно на лице от домакинството при 325.83 лв. за страната. Това отчете като резултат от направено изследване Териториалното статистическо бюро Северозапад. Всеки пети жител на врачанска област живее под линията на бедността. В региона относителният дял на бедност при мъжете е 19.1 %, а при жените – 23 %. Като най-бедни в страната са живеещите в областите Кърджали и Пазарджик – съответно със 189 лв. и 216 лв. средномесечно на лице от домакинството. Очаквано сред най-богатите са столичани, където линията на бедността е 504 лв. за човек от домакинството, следвана от Варна (353 лв.) и Перник (352 лв.).
В направеното проучване са задавани и въпроси за възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности на хората. За оценка на материалните лишения на домакинствата се използват девет въпроса с потреблението на конкретни стоки и услуги.
Най-много са хората, които изпитват ограничения по отношение на почивка извън дома (75.5 %),  и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (63.6 %). Близо 42 % се ограничават при отоплението на жилището.
Голям брой (40.5 %) изпитват ограничения по отношение на плащането навреме на разходите, свързани с жилището. Не малък е и броят на домакинствата (33.7% ), който посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Успоредно с това 16.6 % от анкетираните не могат да си позволят автоматична пералня, 2.1% - телефон, вкл.  мобилен, и  1 % -цветен телевизор.
 
12.10.2016, 10:22 часа
1595 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha