„Къщата на камъка“ изработи нова чешма за Клисурския манастир /снимки/

„Къщата на камъка“ изработи нова чешма за Клисурския манастир /снимки/ „Къщата на камъка“ от врачанското село Бели извор изработи и монтира нова чешма на Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, научи агенция BulNews. 
Новата придобивка е поставена точно на входа на светата обител и посреща и изпраща всички посетители. Изработена е от бял мрамор и на нея е изобразена Дева Мария. Гравиран е и текстът „Пресветая Богородице, спаси нас!“. 
Чешмата е дело на братята каменоделци Борис и Васил Цекови. Тяхната фирма „Къщата на камъка“ е ненадминат лидер в художествената обработка на всички видове скални материали. Те разполагат с уникален робот, единствен на Балканите, и славата им се простира из цялата страна. 
Доказателство за това е и последното им дело. С братята се свързали частни дарители, които искали да подарят чешмата на храма по случай Цветница. Цекови прегърнали идеята и също свършили безвъзмездно част от работата си по извайването на камъка. 
Първо обаче, те изготвили 3D проект, на който представили своята визия за чешмата. Тя била одобрена както от дарителите, така и от свещениците в манастира. В продължение на две седмици те работели по скалния къс, за да може да оживее върху него образът на Божията майка. 
Чешмата беше монтирана в двора на манастира днес, но освещаването ще се извърши в неделя, на големия пролетен и християнски празник Цветница. 
26.04.2024, 15:44 часа
1246 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha