Десетки родители и учители излязоха на протест във Враца

Десетки родители и учители излязоха на протест във Враца Десетки учители и родители с децата си излязоха днес на протест срещу ромските стипендии във Враца, видя репортер на BulNews.bg. Той е под надслов "Не на дискриминацията на българските деца".
Поводът, изкарал врачани на площад „Христо Ботев” е отпускането на стипендии за учениците от ромски произход, които имат успех над 3.50, като в същото време, за да получат стипендия българчетата трябва да са с успех в училище над 5.50.
„Това е погазване на чл. 6, ал. 2 от конституцията на Република България” – категорични са родителите. Цитираният член гласи: “Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние”.
Притеснението на родителите от Враца идва най-вече от критериите, по които ще се раздават тези пари, като зад тях застанаха и учители, които бяха категорични, че така ще се настроят един срещу друг и те. Според протестиращите учители има големи неясноти как и по какъв критерий ще се избират, тези които ще работят с ромчетата и ще им се дават пари от министерството.
„За каква интеграция говорим, при положение че 3.50 не означа определено грамотен? Освен това за българите стипендиите са в левове, а за ромите - в евро. Това е чиста дискриминация към всички други деца в страната, независимо към каква етническа група са се определили", посочват възмутени майки. Родителите посочиха, че трябва да има други стимули за ромите, а не парични, защото още щом ги вземат родителите им ще ги похарчат за пиене и цигари, а и с финансови стимули нямало как да се промени манталитета на ромите.
В протеста се включи и Мая Антова-Червеняшка, която е пълномощник на референдум "Шоуто на Слави" за Враца. Тя подкрепи мнението на протестиращите и ги призова да не се отказват, а да се борят за бъдещето на децата си, на децата на България. Сред събралите се на площада врачани бе и неотлъчния протестиращ Искрен Дилов.   
27.10.2016, 19:10 часа
7624 1
Коментари

ха-ху

28.05.2017, 18:30 часа
Аз защо не знам за този протест.Бих отишла с удоволствие. Трябва по- голяма организация и оповестяване.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha