Обновеният музей в Кула отваря врати

Обновеният музей в Кула отваря врати Идния месец, на 15 декември, ще се възроди един особено значим за Кула културен обект - музеят в близост до културно-историческата забележителност - крепостта "Кастра Мартис" в града. На сградата, в която се е помещавала преди години музейната сбирка, е извършен основен ремонт и тя отново е в състояние да приеме артефактите, намерени при разкопките на римския кастел.
Поради липса на финансов ресурс, през 90-те години на миналия век е освободен уредникът на музея и по-голямата част от експонатите са съхранени във Видинския исторически музей. Сега, след извършения ремонт, музейната сбирка ще бъде възстановена и посетителите ще могат да разгледат предметите в изложбата, сред които има ценни експонати, датиращи от римско време. Вече има разкрити две работни места за служители, които ще поддържат обекта и ще посрещат туристи и гости с беседа за крепостта и експонатите в музея.
Коренно променени са помещенията на комплекса, който включва голяма изложбена зала, занаятчийско ателие, помещения за уредник, охрана, склад. Ремонтирани бяха подовите настилки, фасадните облицовки, таваните,  електроинсталация, осветителните тела. Изградени са сервизни помещения и е осигурена достъпна среда за хора с увреждания. Благоустроени са и прилежащите площи и подменен старият метален парапет.
Експонатите от музейната сбирка, които сега се помещават в Регионалния исторически музей и включват сечива, глинени и керамични съдове, мраморни плочи и орнаменти, статуи, оръдия на труда, битови предмети, оръжия, монети, накити ще бъдат върнати на кулския музей и подредени отново в експозиция с помощта на специалистите от Видин.
След официалното отваряне на сбирката тя ще бъде достъпна за посещения всеки работен ден./БНР
16.11.2016, 10:50 часа
572 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha