Златна есен за ломските пишурковци

Златна есен за ломските пишурковци Не в метафоричния, а в буквалния смисъл златна се оказа есента на 2016 година за творците от литературния клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856” в Лом. Още трима от неговите участници прибавиха в колекциите си от отличия още по една нова награда.
Издателска къща "Анубис" и издателство "Булвест 2000" имаха удоволствието за осми път да обявят национален конкурс за учители творци. В конкурса имат право да участват педагози от цяла България със свои авторски произведения – стихотворения, разкази и есета. Официални партньори на конкурса бяха Синдикатът на българските учители, вестниците "Сега", "Учителско дело", "АзБуки" и "Литературен вестник", и сайтът teacher.bg.
Литературното състезание бе посветено на 140-годишнината от Априлското въстание – едно събитие, което е променило съдбата на всички българи и което винаги ще бъде опора за националния ни дух. Това посвещаване не ограничи конкурса тематично, а отдава почит на едно знаменателно историческо събитие, което е важно не само за историята на България, но и за духовността на всички нас. Както и досега престижно тричленно жури в състав проф. Боян Биолчев, проф. Валери Стефанов и поетът Бойко Ламбовски избра най-добрите произведения, които бяха публикувани в общ сборник. Сред 79-те щастливи автори е и ломчанинът Александър Александров. Неговият разказ „Авантюра” е поставен за водещ в категорията „Белетристика” в сборника „Слънца по старите тавани“. Александров за втори път получава награда от този конкурс.
Художественият ръководител на ломския клуб, литературният критик Юлий Йорданов - дългогодишен журналист, член на Съюза на българските писатели беше удостоен с литературната награда, присъдена му от Славянското дружество в България. Тя е от обявения осми по ред национален литературен конкурс на тема: „Читалището – светилник на Българското възраждане и средище на славянската култура“, организиран от Славянското дружество в България, по случай 160-годишнината на общонародното читалищно дело и първи ноември - Деня на народните будители.
"Славянското дружество в България се стреми всяка година да предлага актуална тема на литературния конкурс и тази година темата бе свързана с отбелязване на 160 години общонародното читалищно дело и Деня на народните будители" – каза главният секретар на дружеството Крум Лазаров, връчвайки наградата. "Специално искам да поздравя господин Юлий Йорданов, който с пълно право завоюва нашето отличие. То му е присъдено от жури в състав: председател Драгомир Шопов – член на Управителния съвет на СБП и членове проф. Стефан Дойнов, Веселина Иванова и Слава Павлова.
Още един ломчанин получи признанието на компетентното жури на този конкурс. На първо място в категорията за очерк беше класиран Илиан Николов. Наградата е почетен медал и специална грамота. Това е втората първа награда за младия творец през 2016 година. Предишната беше от тринадесетия национален конкурс за поезия „Пролет моя“, чийто традиционен домакин е народното читалище „Никола Йонков Вапцаров 1922“ в София.
Да са им честити новите отличия на ломските пишурковци!
16.11.2016, 13:56 часа
822 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha