Година след големия пожар: Започна възстановяването на църквата в "Заножене"

Година след големия пожар: Започна възстановяването на църквата в "Заножене" Година след големия пожар, който в нощта на Цветница изпепели храма „Свето Възнесение“ във вършечкия квартал "Заножене" започва възстановяването му. Оцелелите части от сградата вече са почистени, избрана е и фирмата, която ще съгради отново храма.

Заради късо съединение: Пожар изпепели храм в Монтанско /снимки/

Възстановяването започва с 80 000 лв., като половината от сумата е събрана от дарения, а другата половина е осигурена от Видинската митрополия. Кметът на Вършец Иван Лазаров е направил лично дарение, като е осигурил проекта за съграждането на черквата. Жена от Заножене е дала 10 000 лв., коледарите, които традиционно честитят Рождество като обхождат къщите в квартала, са дарили събраните 701 лв.
Фирмата, която възстановява сградата има опит в реконструкцията, възстановяване и реставрация на храмове. Първият етап включва укрепване на съществуващите зидове, така че да могат да понесат една доста по-тежка покривна конструкция, която ще бъде изработена от метал и другите части от дървен материал и керемиди.
„Радваме се, че започна реставрацията на черквата, всички са много доволни, ще има още дарения, защото хората чакаха да се започне нещо. Надяваме, че ще удари камбаната за хубави неща“, казва Димитрина Георгиева.
Задачата на строителите е до края на годината храмът вече да има покрив. Дарителската кампания за възстановяване на черквата в кв. "Заножене" продължава.
25.04.2024, 16:54 часа
277 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha