Служебният кабинет ясен до Коледа, предсрочният вот между 22 март и 2 април

Служебният кабинет ясен до Коледа, предсрочният вот между 22 март и 2 април Съставът на служебния кабинет ще е ясен преди Коледа, а предсрочните парламентарни избори може да бъдат насрочени около 22 март - 2 април. Това стана ясно от думите на секретаря на държавния глава Румяна Коларова и на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Цветанов заяви, че оставката на премиера Бойко Борисов е провалила кадрови промени в правителството. Те са се налагали заради резултатите от първия тур на президентските избори, на който кандидатът на "Патриотичните сили" събра два пъти повече гласове от този на Реформаторския блок.

Новото служебно правителство
Служебно правителство ще има преди Коледа, каза Румяна Коларова пред бТВ в отговор на въпрос дали Росен Плевнелиев не удължава процедурата по консултации, за да не му се налага да сформира трети служебен кабинет. След консултациите с парламентарно представените партии, които по график трябва да приключат до сряда, президентът ще свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), посочи Коларова. На заседанието на КСНС Плевнелиев ще иска да чуе от представителите на политическите сили кога смятат, че трябва да е датата на евентуалните предсрочни парламентарни избори. Чак след това ще започне процедурата по връчване на проучвателни мандати за съставяне на правителство на двете най-големи партии в Народното събрание – БСП и ГЕРБ, и на трета по избор на президента. БСП и ГЕРБ вече обявиха, че ще върнат мандата. Датата на изборите е много важна, защото основната задача на служебния кабинет е да организира изборите, каза Коларова. Тя отказа да коментира дали се обсъждат вече имена за служебен премиер и министри и коя ще е третата партия, на която Плевнелиев ще предложи проучвателен мандат. Ден след балотажа президентът Росен Плевнелиев се срещна с новия държавен глава Румен Радев. Двамата се разбраха да обсъдят заедно състава на новото служебно правителство.

Цветан Цветанов: Парламентарни избори около 22 март и 2 април
Междувременно зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред БНТ, че най-вероятно предсрочните парламентарни избори ще бъдат около 22 март и 2 април. По думите му оставката на премиера Бойко Борисов е спряла "сериозни кадрови промени" в правителството. Ситуацията след първия тур на президентските избори е показала, че е нужна промяна. Причината – кандидатът на "Патриотичните сили" Красимир Каракачанов събра над два пъти повече гласове от този на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Именно заради това разпределението на министри между двата коалиционни партньора на ГЕРБ е щяло да бъде променено, обясни Цветанов.
"Конструкцията на управлението ни вече не е същата. Реформаторският блок вече не е същият като през 2014 г., когато влезе в парламента. Патриотичният фронт пък започна да изисква неща, които дори не сме обсъждали. За пример давам искането им за минимална пенсия от 300 лв. за да подкрепят бюджета за 2017 г.", заяви Цветанов. Той предупреди, че политическата криза в страната може да навреди на бизнеса заради изтеглените кредити от българите, които надхвърлят 60 млрд. лв . Според Цветанов лихвите по тези кредити могат да се променят драстично в полза на банките. ГЕРБ подкрепя напълно въвеждането на мажоритарни избори, както поискаха над 2.5 млн. избиратели на референдума, каза зам.-председателят на партията. Основната цел обаче е те да бъдат въведени още преди предсрочните парламентарни избори.
"Най-ранната дата е малко преди 22 март, а най-късно може на 2 април, защото след това следват Цветница и Великден. Те ще бъдат насрочени от новия президент Румен Радев", каза Цветанов.
18.11.2016, 14:15 часа
486 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha