Зимата идва с много сняг! БАН прогнозират най-студено време от 100 г. насам

Зимата идва с много сняг! БАН прогнозират най-студено време от 100 г. насам Зимата настъпва със значителна снежна покривка, кучи студ и сняг чак до средата на февруари
Зимата ще бъде най-студената от 100 години насам. Това прогнозират метеоролозите на БАН. Тази ужасяваща прогноза е направена след щателен анализ на данни.
Единствените райони, които ще бъдат пощадени от обилната снежна покривка ще бъдат черноморските. Валежите ще са най-интензивни около коледните празници. Тогава двуметрови преспи ще парализират страната.
Очакват се рекордно ниски температури. Изключително студени дни ще наблюдават  през месец януари. Тогава ще се измерят показания на термометъра. Които ще показват минус 40 градуса.
До този момент най-ниско измерената температура в България е минус 38,3 градуса е Трън през 1947 година.
Ниските градуси в България са характерни за котловинните полета. А не за планинските райони. Там се създават условия за температурни инверсии. Което е причина за резки застудявания. Такива явления са характерни и за котловини като Севлиевската, Софийската и Пернишката.
Според статистиката най-студено време у нас се наблюдава през януари. Не случайно месецът е смятан за период с най-ниски показания на термометъра.
Най-студено бе времето през зимата на 2012 година. Тогава бяха измерени минус 22, 6 градуса по скалата на Целзий в град Кнежа. Тогава в общо петнадесет български града бяха поставени температурни рекорди. Като река Дунав почти замръзна покрай градовете Русе и Свищов.
Според синоптиците една от най-лютите зими е била тази през 1954 година. Тогава Черно море е замръзнало. А река Дунав цели два месеца е била скована от лед.
06.12.2016, 12:07 часа
25787 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha