Цацаров поиска имунитета на депутат от ДПС

Цацаров поиска имунитета на депутат от ДПС Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от парламентарната група на Движението за права и свободи Илия Илиев, съобщават от държавното обвинение.
Искането се основава на събрани доказателства от Районната прокуратура в Ямбол и Софийска градска прокуратура за престъпления против политическите права на гражданите, извършени от Илиев.
За парламентарните избори през 2014 година Илиев е оглавявал листата на ДПС в Ямбол. В предизборния щаб на партията в града в периода на предизборната кампания - от 5 септември до 5 октомври 2014 година били провеждани множество срещи. На тях, под претекст, че се набират застъпници за партията, били изготвяни списъци с личните данни на лица от ромската махала на гр. Ямбол, на които впоследствие да бъдат предлагани и давани парични суми в размер от 30 до 50 лева, за да бъдат склонени да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат - Илия Илиев.
При провеждане на срещите, Илия Илиев в съучастие като съизвършител с Иван Тодоров /също кандидат за народен представител/, организирали трима души да осигурят български граждани от тази махала, които да гласуват срещу заплащане за Илия Илиев. При тези срещи Илия Илиев раздавал парични суми в различен размер, за да се осигурят гласове в негова полза.
Разследването е установило, че в края на септември 2014г. Илия Илиев дал на един от разпитаните свидетели сумата от 2000 лева, за да бъдат склонени хора от ромската махала да упражнят правото си на глас в негова полза.
На 5 октомври 2014 г. Илия Илиев се срещнал с осем души, на които лично предложил сумата от по 20 лева, за да гласуват за него. След като свидетелите упражнили правото си глас, Илиев им дал общо сумата от 100 лева.
Първоначално разследването е започнато от прокуратурата в Ямбол. След установяване на данни за престъпна дейност от лице с имунитет, разследването е изпратено по компетентност наСофийска градска прокуратура. След събиране на още доказателства, наблюдаващият прокурор е отправил предложение до главния прокурор за внасяне на искане до Народното събрание за разрешение за наказателно преследване срещу Илия Илиев. Сотир Цацаров е приел това предложение за основателно.
Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно Конституцията парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършено от народен представител престъпление.
Илия Илиев е със снет имунитет и е обвиняем и по друго досъдебно производство на Софийската градска прокуратура - за длъжностно присвояване. По същото дело прокуратурата привлече като обвиняем и бившия заместник-министър на траспорта Антон Гинев за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Обвинителният акт по това разследване ще бъде изготвен до края на 2016 г.
 
12.12.2016, 15:52 часа
1149 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha