Сметната палата публикува отчетите за президентския вот

Сметната палата публикува отчетите за президентския вот Сметната палата публикува отчетите за предизборната кампания на президентския вот през ноември 2016 г.
От общо 21 участници в изборите - партии, коалиции и инициативни комитети, 20 са представили отчети. Само Инициативен комитет „За Бисер Георгиев Миланов“ не е изпълнил това свое задължение, заради което подлежи на глоба от 2000 до 10 000 лева.
Сметната палата започна одит на участниците във вота за случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лева. По предварителни данни всички надхвърлят тази сума.
При въпросната проверка се извършва одит на даренията, на предоставените вещи и услуги за безвъзмездно ползване, за това дали е предоставена декларация за произход на средствата, когато те надхвърлят една минимална заплата, по банков път ли са постъпили и извършени приходите и разходите над 1000 лева и подадена ли е в срок информацията за публикуване в Единния регистър по Изборния кодекс по време на предизборната кампания.
Под лупа ще се гледа и дали има съответствие между размера на дарените или предоставени средства от физически лица и размера на доходите им, когато средствата са в размер на повече от 1000 лева.
Експертите ще следят и за спазването на забраните за финансиране и подпомагане на предизборната кампания; съответствието на отчетените разходи с установените от извършените проверки; спазването на определените от Изборния кодекс ограничения на общия размер за финансиране на кампанията.
04.01.2017, 15:32 часа
647 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha