Внимание! Грипът "Хонконг" тръшка врачани

Внимание! Грипът "Хонконг" тръшка врачани Грипният щам Хонконг върлува във Враца, научи BulNews.bg. Трима местни жители са с потвърдени проби на опасния вирус H3 N2, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.
Положителните резултати станали ясни, след като болните били изследвани, а проби от носогърлените им секрети били анализирани в София. Въпреки че са потвърдени само тези три случая, все още не е ясно дали грипният вирус не е заразил и други жители на област Враца, които просто не са се изследвали.
 "Хонконг" - А(H3N2) е класически тип грип, но е относително нов. Клиничната картина е позната - в началото започва с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. Вирусът задържа хората по 3-4 дни на леглото. Лекарите препоръчват болестта да не се кара на крак. Ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса. Това означава, че в стая с 9 души ще заразим поне трима от тях.
Грипната обстановка в областта вече се нормализира. Данните на РЗИ за изминалата седмица показват, че регистрираните остри респираторни заболявания са 60 на 10 000 човека, като стойностите са значително под епидемичните.
Регистрирани са и 26 случаи на други заразни заболявания, като най-много са заболелите с варицела – 21 човека. Установени са двама врачани с ентероколит и по един с туберколоза, скарлатина и хепатит С, допълват здравните власти.
19.01.2017, 12:25 часа
4192 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha