Подводни роботи симулираха морския живот

Подводни роботи симулираха морския живот Учени от океанографския институт "Скрипс" в Калифорния създадоха подводни роботи, които са предназначени за изследване на подводни течения и пренасяните от тях живи организми, съобщи Лента, цитирана от БНТ.
Роботите представляват цилиндрични устройства, кръстени M-AUE (miniature autonomous underwater explorers - миниатюрни автономни подводни изследователи). Те са снабдени с датчици, които позволяват да се измерят температурата на водата и други параметри в заобикалящата ги среда.
Роботите не могат да се движат срещу течението, но могат да се спуснат на дълбочина или да се издигнат към повърхността. По думите на учените, стотици и дори хиляди подобни роботи ще позволят да се изясни как потоци вода влияят върху планктона.
Били използвани 16 устройства M-AUE, за да се симулира поведението на тези микроскопични организми. Учените искали да потвърдят математически модел, според който причината се крие в големи вълни, които се движат под океанската повърхност. Като проследили движението на роботите с помощта на акустични сигнали в продължение на 5 часа, учените стигнали до извода, че въпросната теория е вярна.
Те се надяват да създадат няколкостотин миниатюрни робота, за да опознят условията, при които се наблюдават червени приливи, свързани с масовото размножаване на морски водорасли динофлагелати.
30.01.2017, 13:19 часа
451 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha