Европарламентът гласува нови правила за борба с тероризма

Европарламентът гласува нови правила за борба с тероризма Европарламентът гласува нови мерки за засилване на контрола по външните граница на ЕС, за да не се допуснат терористични актове в общността. Текстът, по който е постигнато неофициално споразумение между ЕП и Съвета през ноември 2016 г., бе одобрен с 498 гласа „за“ срещу 114 „против“, с 29 „въздържали се“. Всички граждани на ЕС и на трети държави, които влизат или напускат общността ще бъдат подложени на кръстосани проверки на базата на данни, които се събират за откраднати или изгубени пътни документи. Освен това ЕП одобри криминализирането на следните действия, считани за подготовка за вербуване и/или извършване на терористичен акт:
-  пътуване в чужбина с цел присъединяване към терористична група и/или последващо връщане в ЕС с цел извършване на терористично нападение;
- набиране на терористи;
- обучение на терористи;
- помагачеството, подбудителството или подготовка на терористични нападения;
- публично подстрекаване към терористични актове или тяхната защита;
- финансиране на терористични групи или терористични актове.
Новата директива включва и разпоредби за оказване на помощ на жертвите на тероризма, за да се гарантира, че те и техните семейства ще получат незабавна помощ след евентуална атака. Например, държавите членки следва да гарантират, че всички жертви на тероризма имат достъп до служби за подкрепа, които да им окажат съдействие с информация за това в коя болница се намира техен роднина или връщане в техните родни страни, в случай, че терористичното престъпление е извършено, докато те са пребивавали в друга държава членка. Тук трябва да се включат и оказване на медицинска, и психологическа помощ, както и съвети относно правни и финансови въпроси. След като новите правила бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС, държавите членки ще разполагат с 18 месеца, в които да ги транспонират в националното си право. Обединеното кралство и Ирландия няма да бъдат обвързани с директивата, но могат да уведомят Европейската комисия, ако имат желание да се включат. Директивата няма да се прилага спрямо Дания.

 
17.02.2017, 08:47 часа
475 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha