Вижте какво наказание ви очаква за купуване и продаване на гласове на изборите

Вижте какво наказание ви очаква за купуване и продаване на гласове на изборите От областна администрация Враца обявиха какви са възможните престъпления против политическите права на гражданите във връзка с провеждането на предсрочните парламентарни изобри на 26 март. Ето и пълният текст на брошурата:
"Гласуването е задължително. То се извършва лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг.
Важно е да се знае, че купуването и продаването на гласове е престъпление и се наказва от Законодателя!!!
Купуване на гласове
Според Закона, който дава или предлага нещо на някога с цел да го склони да гласува по определен начин е извършил престъпление. В повечето случаи за целта се предлагат пари, но може и да се обещава/дава имотна облага. Това също е престъпление.
За да има престъпление е необходимо дадено лице да склонява другиго не просто да гласува, а да го направи за определена партия или кандидат!!!!
Купуването на гласове се наказва с лишаване от свобода от 1г. до 6г. и глоба от 10 000лв. до 20 000лв.
Организирането на купуване на гласове също е престъпление. За по тежко престъпление се счита, ако се предлага имотна облага на лица, които следва да организират купуването на гласове.
То се наказва с ЛС от 1г. до 7г.  и глоба от 10 000лв. до 25 000лв.
Продаване на гласове
Всеки гражданин може да продаде гласа си, но според Закона е извършено престъпление, ако за целта лицето поиска или получи облага, за да гласува по определен начин/ за даден кандидат или политическа партия/.
Наказанието при продаване на глас и получаване на облага е ЛС до 3г. и глоба от 1000лв. до 5 000лв.В случай, че лицето е продало гласа си, за да гласува по определен начин и е  получило облага, но след това се разкае за стореното, няма да бъде наказано, ако ВЕДНАГА сигнализира в ПОЛИЦИЯТА."
22.02.2017, 09:43 часа
3852 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha