Златко Живков с призив към бъдещите депутати

Златко Живков с призив към бъдещите депутати Кметът на Монтана Златко Живков ще представи годишния доклад за участието на представителите на местната власт в Комитета на регионите в Брюксел на общото събрание на националното сдружение на общините днес.
Тридесетото заседание се провежда в столицата, хотел „Рамада”, зала „Рубин” от 14.30 ч. Очаква се на него да бъде прието послание към участниците в изборите за 44-то Народно събрание. В подготвения за приемане проект се казва, че за общините вече става невъзможно да предоставят 80% от услугите за гражданите и бизнеса с 15% от националните ресурси и с 3 – 4 лв. местни данъци от всеки 100 лв събрани; да изпълняват наложената им роля на страничен наблюдател по същностни за европейските общини услуги като образование, обществен ред, бизнес среда и т.н. и да изпълняват ангажименти на централната власт с парите на хората от общините, заяви Живков
Той поясни, че общото събрание ще настоява новото народно събрание да направи така, че на общините да бъдат предоставени ресурси, адекватни на отговорностите им, и се проведе финансова децентрализация чрез четири стъпки. Те са  въвеждане на общински подоходен данък без увеличаване на общата данъчна тежест; разширяване обхвата на данъка върху недвижимите имоти чрез включване на земеделските земи; равнопоставено финансиране на държавните и общинските пътища и подобряване на разпределителните механизми на трансферите от централния бюджет по общини.
Златко Живков е пети мандат кмет с подкрепата на всички десни партии в Монтана. От 2007 г. е заместник – председател на Националното сдружение на общините в Република България. През същата година е избран и за член на Комитета на регионите в Европейския съюз.
Кметът на Монтана и в момента представлява страната ни в най-престижната институция на местните власти в ЕС. Той е в групата на Европейската народна партия.
23.02.2017, 10:11 часа
1314 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha