Община Видин остана без обществен посредник

Община Видин остана без обществен посредник Предложението за откриването на процедура по избора на омбудсман беше внесено за гласуване в Общинския съвет във Видин след като преди повече от десет месеца не беше прието. За решението се изисква квалифицирано мнозинство и отново не стигнаха гласове, за да бъде  утвърдено. Аргументите си против обяви Пламен Трифонов:
"Всички тези неща, които са написани- общественият посредник съдейства за спазване на права и всички други неща, това влиза в задълженията и правомощията на всички общински съветници на територията на община Видин."
Тази институция е нещо ново и като нещо ново трудно се приема, защити предложението си вносителят кметът Огнян Ценков.
"Целта на тази институция е именно да си сътрудничи, да взаимодейства и да помага както на гражданите, така и на общинската администрация, на Общинския съвет и на общинските съветници. Затова и процедурата по избора и конституирането на обществения посредник е толкова сложна, за да се подбере най-правилният човек." 
Съветниците приеха предложените от адвоката Цецо Иванов корекции в проекта.
"Общественият посредник има коренно различна функция от защитник. Освен това, общественият посредник не може да разполага със законовите средства, той няма компетентност за приложението на тези нормативни актове. Затова ние имаме една необходимост да изчистим няколко текста, за да има този правилник своя философия, избистрена философия и да се знае какво е общественият посредник."
Един глас не достигна, за да бъде гласувано предложението за откриването на процедура за избор на обществен посредник.
24.02.2017, 15:39 часа
1024 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha