Доларът достигна четиримесечно дъно

Доларът достигна четиримесечно дъно Щатският долар се понижава към двумесечно дъно спрямо кошницата от останалите водещи валути, след като американският президент Доналд Тръмп не успя да прокара в Конгреса на САЩ законопроект за здравна реформа на мястото на досегашната "Обамакеър", предаде БНР.
Това засили инвеститорските опасения, че той може да не успее да осъществи поетите в предизборната кампания обещания за данъчни реформи (намаляване на данъчната тежест) и ангажиментите за огромни по размер инвестиции в инфраструктура, които да допринесат за ускоряване на растежа на водещата световна икономика.
Индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава в началото на днешната търговия с 0,2% към двумесечно дъно от 99,16 долара - най-ниско негово ниво от 2-ри февруари, след като в началото на януари доларовият индекс нарасна до 14-годишен от близо 104,00 пункта с оглед на очакванията за значителни стимулиращи икономиката на САЩ мерки по време на управлението на Тръмп.
Съмненията относно успеха на бъдещата икономическа политика на президента на САЩ спомогнаха и за понижение на американските фондови индекси в края на петъчната търговия към шест седмични дъни, отстъпвайки от рекордните върхове, достигнати в началото на март. В началото на днешната европейска търговия доларът се понижава с около 1% към 4-месечно дъно от 110,15 японски йени, заличавайки всички свои печалби, които бяха в сила след победата на Тръмп на президентските избори през миналия ноември (най-ниско ниво от 18-и ноември 2016-а година насам).
В същото време еврото поскъпва с 0,62% към тримесечен връх от 1,0869 долара - непосредствено под бивш важен връх от 8-и декември 2016-а година около 1,0873 нивото. Единната европейска валута намира допълнителна подкрепа и от проведените през уикенда избори в малкия германски регион Саарланд, които бяха спечелени повече от убедително от християндемократите на канцлера Меркел (с 40,1% спрямо 35,2% гласували за тях на предходните избори през 2012-а година) спрямо Социалдемократическата партия (спечелила 30,1% от общия вот спрямо 30,6% през 2012-а). Този регионален вот е първият от трите гласувания на местно ниво преди важните парламентарни избори в Германия на 24-ти септември и представлява ранен индикатор за настройката на немските избиратели.
Британската лира също продължава да набира скорост спрямо щатския долар, поскъпвайки с 0,7% към едномесечен връх от 1,2563 долара с поглед към нейния бивш връх от 24-ти февруари около 1,2569 нивото и ако то бъде преодолян, паундът ще прицели важния връх за годината от 1,2705 долара, достигнат на 2-ри февруари. Подкрепа за британската валута в последно време оказват нарасналите спекулативни очаквания, че Английската централна банка ще прибегне до по-скорошно от досегашните прогнози повишаване на основната лихва на Острова в следствие на резкия скок на британската инфлация през последните месеци. 
28.03.2017, 10:43 часа
475 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha