От СЕМ предлагат отмяна на забраната за съобщаване на междинни изборни резултати

От СЕМ предлагат отмяна на забраната за съобщаване на междинни изборни резултати Да отпадне оповестяването на социологически проучвания в изборния ден. До тази идея вече достигнаха и в Съвета за електронни медии (СЕМ). Членът на Съвета Иво Атанасов повдигна въпроса на днешното заседание. Той дори призова СЕМ да инициира законодателна промяна в тази насока.
Според Атанасов това трябва да стане в предстоящия общ доклад, който СЕМ трябва да изготви за предизборната кампания и изборния ден, събщава "24 часа".
Като обяснение за предложението си той обяви, че е „архаизъм подобна забрана да продължи да съществува". 
Както е известно на медиите е забранено да съобщават междинни резултати от социологически в изборния ден. Забраната обаче важи за самите медии и те я заобикалят като публикуват данните от социологическите проучвания на своите фейсбук страници. На последните парламентарни избори в неделя пък имаше и медии, които директно пренебрегнаха забраната, а пък в надпреварата кой първи ще оповести резултатите водещите телевизиите ги съобщиха около 5 минути преди края на изборния ден, което на теория също нарушава закона.
28.03.2017, 15:00 часа
731 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha