След скока на цената на газа: Баничката и айряна – лукс!

След скока на цената на газа: Баничката и айряна – лукс! Хлябът, който сега струва левче, ще скочи до 1,20 лв. след поскъпването на газа. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предвижда шоково увеличение на синьото гориво с близо 30% от 1 април. Това ще вдигне цената на насъщния, тъй като повечето фурни работят на газ.
Пред  в. "Стандарт" председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в Монтана Костадин Георгиев обясни, че върху цената на насъщния ще повлияе не само по-високият разход за опичането му, но и за отделните продукти.
От резкия скок на газа се оплакаха и мандрите.
"На първо време ще се опитаме да поемем само ние загубите. Впоследствие обаче ще се наложи да вдигнем цените на сиренето и кашкавала", казаха производители.
Рязкото вдигане цената на газа удря млекопроизводителите, които използват природен газ.
"Със сигурност и ние ще трябва да реагираме. Страхувам се, че това ще повлияе и на крайните ни цени", призна Коста Христов, който е съсобственик на водеща фирма за производство на млечни продукти.
"Подобна мярка ще се отрази във всяко едно производство, но при нас може би най-много, защото сме зависими от природния газ", категоричен е бизнесменът.
Шоковото поскъпване на газа ще удари сериозно и ресторантьорите и хотелиерите, тъй като това е едно от основите разходни пера на този бизнес, прогнозира шефът на регионалната асоциация на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора Иван Михалев.
Само за един от ресторантите, които стопанисва, разходите за газ на месец са над 1300 лв., посочи той.
Ако цената на синьото гориво скочи с 1/3, това неминуемо ще повлече поскъпване и на почти всичко, което предлагат ресторантите от своята кухня.
Хотелиерите пък ще го усетят още по-сериозно, тъй като те го използват и за отопление, и за топла вода.
"Основният аргумент за вдигане цената на газа винаги е бил един и същ - "Булгаргаз". Т.е. държавата губи и компенсирането на тези загуби винаги е по най-лесния начин - за сметка на крайните потребители", казва Михалев.
Очаквано новите цени на горивата ще увеличат разходите за транспорт, а таксиметровите компании вече готвят по-солени тарифи.
Още вчера недоволните срещу решението на КЕВР да вдигне с близо 30% цената на газа, организираха протест.
От регулатора уточниха, че и в момента водят разговори с "Булгаргаз" за цената на синьото гориво и до есента може да има съществени изменения, дори намаляване.
"Всичко зависи от цената на петрола на световните пазари", каза шефът на комисията Иван Иванов.
29.03.2017, 15:10 часа
413 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha