Храна по европрограма натрови над 25 души

Храна по европрограма натрови над 25 души Над 25 души от Николаево, селата Едрево, Нова и Зимница, са с признаци на хранителна интоксикация след консумация на храна от социалната програма "Топъл обяд".
Сигнал за първите четири случая в село Едрево е постъпил в 19:20 часа вчера, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. 
Незабавно е изпратен екип. До сутринта на 30 март броят на хората със стомашно-чревни оплаквания е над 25, но е възможно броят им да нарасне. 
В Университетската болница в Стара Загора вече са приети петима души - едно дете на 1,5 г. и трима мъже и една жена. Състоянието им е добро.
Всички пострадали са включени в програмата "Топъл обяд", финансирана с европейски средства, която се изпълнява в общините Николаево и Мъглиж. Храната се доставя от фирма за кетъринг, регистрирана в област Сливен. 
Проверката на инспекторите установи, че се касае за лошо съхранение на храната от страна на самите ползватели, без хладилни условия. Взети са проби от хората с оплаквания и резултатите от микробиологичните изследвания ще станат ясни най-рано в събота. 
Ще бъдат направени изследвания на хората, които раздават храната в пунктовете. 
РЗИ - Стара Загора уведоми колегите си в Сливен, както и Областната дирекция по безопасност на храните, да се извърши проверка на фирмата за кетъринг. Уведомени са кметовете на населените места, както и общопрактикуващите лекари да проследят състоянието на хората, които са бенифициенти по програмата "Топъл обяд". 
Предприемат се всички необходими противоепидемични мерки.
30.03.2017, 10:42 часа
757 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha