Цената на петрола тръгна към шестмесечно дъно

Цената на петрола тръгна към шестмесечно дъно Цените на петрола са близо до шестмесечно дъно, потискани от свръхзасищането, което продължава въпреки усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители да намалят добива и да подкрепят пазарите, съобщава Ройтерс, цитирана от investor.bg.
Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 14 цента, или 0.30%, до 47.06 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI - с 8 цента, или 0.18%, до 44.54 долара за барел към 9.35 часа българско време. Цените и на двата бенчмарка все още са с около 13% под нивата си в края на май, когато производители, водени от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), удължиха сделката си за намаляване на добива с 1,8 млн. барела на ден с още девет месеца до края на март 2018 г. Нарастващото производство в САЩ, особено от шистовите компании, допринася за неефективността на мерките на ОПЕК. 
Според американската инвестиционна банка Jefferies ниските цени се дължат на „непрекъснатото увеличаване на американските кладенци, седмичния ръст на запасите в САЩ, нарастващото производство в Нигерия и Либия и слабото изпълнение на сделката от ключовите членове на ОПЕК Ирак и ОАЕ“. Високият износ и добив от Русия също допринасят за продължаващото презасищане. Очаква се страната да изнесе 61.2 млн. тона петрол чрез тръбопроводите си през третото тримесечие (около 5 млн. барела на ден) спрямо 60.5 млн. т. през второто тримесечие, сочат източници от индустрията и изчисления на Ройтерс, цитирани от Блиц.
В САЩ, които не участват в сделката за намаляване на добива, производството на петрол е нараснало с над 10% през последната година до 9.3 млн. барела на ден, а Администрацията за енергийна информация на страната очаква тази цифра да се повиши над 10 млн. барела на ден през 2018 г.
16.06.2017, 15:13 часа
816 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha