Стойнев: Парламентът се превръща в място за обиди, а не за законодателна дейност

Стойнев: Парламентът се превръща в място за обиди, а не за законодателна дейност "БСП за България" обяви, че напуска Председателския съвет в парламента, след като обвини управляващото мнозинство в тенденциозно отношение и нарочни ходове в комисиите така, че законопроектите на Левицата на да не се гледат.
„Тези законопроекти преди това са обсъждани и неаргументираният отказ на ГЕРБ да бъдат гледани, може да се приеме като търсене на конфронтация и скандали в парламента", каза в предаването "Преди всички" по БНР Драгомир Стойнев от БСП и допълни:
„Парламентът се превръща в място, където интересът е по-скоро към обиди, отколкото към конкретна законодателна дейност. Желанието на Левицата е нашите законопроекти, които ние сме изготвили и касаят реалните проблеми на хората да бъдат гледани в пленарна зала. Ние се борим за една нормална парламентарна дейност, но за съжаление управляващите не смятат, че е необходимо това и затова се получават скандали, които може би са излишни, но ние няма какво да правим, защото работата ни в Председателския съвет се обезсмисля и аз не виждам защо, както аз, така и Корнелия Нинова трябва да присъстваме там, при положение че ние не гледаме предложения на Левицата.
Няма да стигаме до крайност, но в крайна сметка това ясно ще покаже истинското лице на ГЕРБ, които едно говорят пред българските избиратели, едно обещават, а всъщност вършат нещо коренно различно, за тях не е важно да има един спокоен парламентарен живот, за тях е важно да има обиди, конфронтации", коментира социалистът.
БСП очаква подкрепата на ДПС и "Воля", за да се насрочат извънредни заседания, на които чакащите законопроекти на опозицията да бъдат гледани извънредно в комисии", каза още Стойнев и допълни, че от парламентарната група на БСП нямат достатъчно подписи, за да отправят искането, тъй като са необходими една трета от всяка комисия и затова призова и останалите парламентарни групи да ги подкрепят.
„Очакваме колегите от другите парламентарни групи, които също изказват своето огромно недоволство за начина, по който до момента функционира парламентът, да се включат в този процес, защото и при тях има забавено законодателство.
Председателят на НС Димитър Главчев обеща, че ще напише писма до всички председатели на парламентарни комисии с покана да ускорят приемането на законопроектите. Според Стойнев обаче е достатъчен телефонен разговор и нарече това "разиграване на театър".
„БСП ще обсъди в събота свой проект за промени в изборното законодателство".
Драгомир Стойнев изрази надежда, че предлаганият от Левицата проект ще получи подкрепата на другите политически сили.
„Надяваме се и другите политически сили да ни подкрепят, тъй като ние сме сигурни, че това е правилната система, със 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани народни представители, изцяло мажоритарен вот трудно би се приел от БСП, защото наистина може да се получат много изкривявания, а и виждаме, че там, където има изцяло мажоритарен вот, като Франция, за въвеждане на пропорционалния елемент, защото не е нормално трета политическа сила, получили близо 4 млн. гласа, да има само двама или трима народни представители в техния парламент. Ние още не сме разговаряли с другите политически сили. Когато представим законопроекта, той ще бъде и обсъждан, и дебатиран, и публично оповестени конкретните му изменения", каза още Стойнев.
22.06.2017, 10:35 часа
610 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha