Празник от римско време събира хората от Монтанско

Празник от римско време събира хората от Монтанско Фолклорният фестивал "Свидня" ще се проведе утре, 24 юни, в местността "Попов мост" край селата Говежда, Главановци и Копиловци, община Георги Дамяново. Фестивалът се провежда за девети път, но традицията хората да се събират на това място и да празнуват е много по-стара, разказа секретарят на Народно читалище "Св. Климент Охридски" в село Копиловци Пенка Манолова. 
"Общинският фестивал "Свидня" по принцип трябва да се празнува на 22 март. Тогава робите, които са плавели златото от двете реки  - Дългоделската и нашата река, са се събирали долу на разклона, на Попов мост", където се събират двете реки. Тогава се е провеждал празникът и е останал като "Свидня", тоест свиждане, свидня. Традицията е още от времето на латините, когато са плавели златото от рудниците. С годините се е позабравила традицията, останало е името "Свидня", останала е легендата за Стоте люлки и т. н. "Но, вижте, в поречията на реките, под слънцето и шарените сенки из горите, навързани сто люлки се люлеят и в тях дечица гукат...", поясни Манолова.  
Преди няколко години, когато Дилян Димитров става общински кмет, той успява да възобнови традицията и празникът се превръща във фолклорен фестивал. Деветото му издание утре ще започне от 10 часа с представяне на народен обичай, посветен на празника на билките - Еньовден, който се отбелязва на 24 юни. Той ще бъде изпълнен от секретарите на осемте читалища в община Георги Дамяново. След това на сцената ще излязат фолклорните състави. Общо 30 самодейни формации от 26 населени места ще се изявят на сцената на фестивала "Свидня" утре.
23.06.2017, 14:19 часа
4182 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha