Десетки жертви на изборите за нова конституция на Венецуела

Десетки жертви на изборите за нова конституция на Венецуела Три нови жертви дадоха неделните избори във Венецуела за Учредително събрание, което трябва да изработи нова конституция на страната, предаде БГНЕС. Две от жертвите са непълнолетни – 13- и 17-годишни момчета, убити в западния щат Тачира, който граничи с Колумбия. Отделно бе убит военнослужещ по време на протестна акция срещу президента Николас Мадуро в град Ла Грита, също до границата с Колумбия. Той бе прострелян в лицето. Така жертвите от сблъсъците в хода на изборния ден достигнаха 15 души.
Изборите за учредителното събрание са инициатива на президента Николас Мадуро. Предвижда се проектът за нова конституция да бъде гласуван на референдум. Опозицията обаче смята изборите за нарушение на конституцията, според нея решението за такива избори трябва да се вземе на референдум. Международни отзиви Венецуела прави "крачка към диктатура" с крайно противоречите избори за пренаписване на конституцията, инициирани от президента Никоас Мадуро. Това заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли.
"Фиктивните избори на Мадуро са още една стъпка към диктатура. Няма да признаем едно нелегално управление. Венецуелският народ и демокрацията ще надделеят", написа Хейли в Twitter. Междувременно още две американски държави обявиха, че няма да признаят вота – Перу и Аржентина. От началото на април Венецуела е залята от масови протести, след решението на Върховния съд да ограничи значително властта на Националната асамблея, която е в опозиция на левия президент Николас Мадуро. Решението бе отменено, но привържениците на опозицията излязоха на улиците с искането за оставки на членовете на Върховния съд и провеждането на предсрочни избори. Те протестираха и срещу учредителното събрание, защото смятат, че това е опит да се промени конституцията. Броят на загиналите в хода на протестите надхвърли 110 души.
 
31.07.2017, 08:52 часа
651 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha