Светла Бъчварова: Управляващите не правят нищо за българските производители

Светла Бъчварова: Управляващите не правят нищо за българските производители "БСП иска да осигури поне минимално присъствие на пазара на произведена българска продукция, а има опасност целият сектор по веригата да изпадне в ситуация, в която традиционният производител на плодове и зеленчуци, какъвто е България, ще внася все повече. Цял един отрасъл ще бъде обречен", заяви народният представител от „БСП за България" Светла Бъчварова по БНТ. Според нея управляващите не правят нищо за българските производители и решението на проблемите им.
Според данни- през 2016 и 2017 г. вносът изпреварва износа- България става основен вносител на продукти, на които е производител. Силната страна при договорирането са търговските вериги, които поставят своите условия. В България земеделските стопани, които са в началото на веригата, имат редица проблеми за достигане до предварително договориране, освен това имат и силната конкуренция на ЕС, защото голяма част от европродуктите са субсидирани в пъти повече, отколкото тези у нас. „Основната част от продукцията на Украйна, с безмитните й квоти, идват направо у нас. А ние тук казваме на земеделските стопани - ние ще ви дадем субсидии, ако вие произвеждате определелно количество продукция и я резлизирате на пазара. По този начин решаваме проблема със сивия сектор. Но няма кой обаче да им изкупи продукцията", обясни Бъчварова.
Тя посочи и друг много сериозен проблем - безопасността на храните и даде пример: „Всички продукти от страните в ЕС идват у нас с документи. Оказва се обаче, че въпреки документите, у нас пристигат яйца, например, с които има проблем. Ние обаче правим и физическа проверка на храната. Затова нашите храни са по- безопасни".
Накрая Бъчварова припомни и факта, че ръководителят на ЕС Юнкер е подчертал двойния стандарт в качеството на храните по отношение на съставките в тях.
14.09.2017, 10:50 часа
645 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha