Вълчев: Над 200 хил. деца са извън образователната система

Вълчев: Над 200 хил. деца са извън образователната система Малко над 200 хиляди деца между 5 и 18-годишна възраст липсват от образователната система, сочат данни на ГРАО и Министерството на образованието и науката (МОН). Това коментира ресорният министър Красимир Вълчев в ефира на bTV тази сутрин, подчертавайки че отпадането или невлизането в училище е един от сериозните проблеми днес. 
„Предизвикателството е именно това всяко дете да бъде ефективно включено в образователния процес“, изтъкна Вълчев и добави, че има много, който са отпаднали преждевремнно, а други се намират трайно извън страната. 
Пълна статистическа информация за всички деца през тази учебна година ще има едва след месец – около 15 октомври.
Знае се обаче, че делът на преждевременно отпадане у нас варира между 13% и 14%, което в цифрово изражение означава между 130 и 150 хиляди деца. Всички те не са завършили гимназия, а не малка част са отпаднали дори по-рано. 
Вълчев изтъкна като важна необходимостта от посещение и в детска градина, „за да може в първи клас най-малкото да знаят български език“. По думите му, официалният език в страната не е майчин за между 18 и 24% от първокласниците. 
19.09.2017, 11:37 часа
1074 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha