Общинският съвет отново ощети жителите на Мездра

Общинският съвет отново ощети жителите на Мездра За втори път през последните 6 месеца Общинският съвет взе решение, което ощетява жителите на община Мездра. След „скандалното решение” за изграждането ня „лятно кино” на площад ”България”, което бе върнато от областния управител и атакувано от РП-Мездра, вчера „избранниците на народа” отново водени от лични или  политически мотиви, или неразбирайки семантиката на представяните данни, отново взеха нелогично и необосновано решение. С 10 гласа „За”, 4 -„Против” и 4 -”Въздържал се” и един негласувал общинските съветници не приеха вътрешни компенсирани промени на капиталовите разходи на община Мездра за 2017 г. Те бяха предложени от кмета инж. Генади Събков за ефикасно и ефективно използване на планирания финансов ресурс за капиталови разходи по бюджета за 2017г. и усвояването му в пълен размер съобразно приоритетите на Инвестиционната програма на общината, одобрена с Решение 269/28.01.2017г.
Основният мотив на вносителя бе, че ремонтът на паркинга и сградата на МБАЛ-Мездра са били заложени като средства в списъка с капиталови вложения на общината и едновременни е кандидатствано по Националната програма „Красива България”. В проектобюджет 2017 са били заложени 31 000 лв. за ремонт на покрива на болницата  и 38100лв. –за ремонт на паркинга на здравното заведение. С Решение № 1 от 1 март 2017 г. на УС на Проект „Красива България“, Министерството на труда и социалната политика одобри кандидатурите за 44 обекта, сред които и болницата в Мездра. Общата стойност на проекта е 129 997 лева. 40 % /51 999 лв./ от средствата   са осигурени от Министерството на труда и социалната политика, а съфинансирането от страна на Община Мездра е в размер на 77 998 лв. Фактът, че община Мездра спечели финансиране налага изваждане на тези средства от списъка с капиталови разходи.
Другата част от икономиите в разходната част на бюджета идват от това, че след проведени обществени поръчки има намаляване на цените за ремонти на повечето обекти.
Въпреки положителните становища на ПК по „Финанси и бюджет“,  ПК по „Стопански дейности, общинска собственост и Европейска интеграция“ и ПК по „Устройство на територията, опазване на околната среда и инфраструктурата” да бъдат приети вътрешно компенсираните промени в разходите по бюджет 2017г., г-жа Кътовска заяви, че съветниците от ПП ”АБВ” ще гласуват против предложението на кмета.
„Основната предпоставка да поискаме част от средствата да отидат в резерв е свързана с водния цикъл и натрупаните заеми по него, заради които сме принудени да държим средства в резерв. Удължението на срока за връщането на безлихвения кредит към Министерство на финансите изтича през декември т.г. До тогава Общината трябва да възстанови 1.7 млн.лв. 99% от предложенията за обекти, които да включим в капиталовите разходи обаче по своя характер ня бяха такива.За подобни предложения лична имуществена отговорност носи вносителят им - кметът на общината. Заявявам, че няма да направя предложения,които не отговарят на закона  и не влизат в кръга на капиталовите разходи, само за да удовлетворим лични предложения”, категоричен бе инж. Събков.
Благодарение гласуването на общинските съветници от АБВ, на двама от Народен съюз и четирима от ГЕРБ обаче предложението за вътрешни компенсирани промени на капиталовите разходи на община Мездра за 2017 г. не бе прието. Заради решението на някои съветници общината няма да има възможност да разплаща дейностите по обекти, за които са проведени обществени поръчки и изпълнени дейности. „На практика се блокира работата на общинска администрация и разплащането на средства, които хората очакват да получат. Бяхме предвидили чрез актуализацията на капиталовите разходи да закупим 3 готварски печки за нуждите на детски градини, но към момента това е невъзможно”, заключи инж. Събков. 
21.09.2017, 12:29 часа
1159 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha