Мездра чества Деня на Независимостта

Мездра чества Деня на Независимостта Десетки жители и гости на община Мездра отбелязаха 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Млади и стари се събраха на централния площад „България“, за да се насладят на тържественото отбелязване на празника.
В началото на програмата Светла Дамяновска, гл. експерт „Култура и художествена галерия“ припомни исторически факти за паметната дата.
Под звуците на Химна на Република България кметът на община Мездра инж. Генади Събков издигна националния флаг. В словото си инж. Събков обобщи, че чрез Акта на Независимостта на България е бил окончателно свален духовният фес от лицето и главите на всички българи.
„Нека днес се поздравим с хубавия празник, да си спомним историческото значение на този ден и да помним, че свободата и независимостта много трудно се придобиват, а лесно се губят. И нека не допускаме в душите си чуждопоклоничеството и подражанието на нехарактерни за националната ни идентичност модели и идеали. Защото предателството започва от измамно бляскавата чужда действителност и от равнодушието пред проблемите на собствената ни страна. Нека се наричаме българи, с гордост и вяра в доброто бъдеще на Родината ни, за да бъдем достойни за предците си – тези, които извоюваха, утвърдиха и отстояваха правото на държавата ни да носи името си и пълноправно да владее териториите си на континента Европа“, каза още инж. Събков.
Тържеството за отбелязване на Независимостта на България завърши с изпълнения на възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие /ЦПЛР/ с художествен ръководител Анета Петкова. Млади рецитатори от ЦПЛР с художествен ръководител Соня Цекова представиха стихове, посветени на България. Красотата на българския фолклор беше показана чрез изпълненията на Женски народен хор към НЧ „Просвета-1925“- Мездра с художествен ръководител Юлияна Антимова
22.09.2017, 15:10 часа
731 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha