Супермаркет изпробва плащане чрез... снимка на вените

Супермаркет изпробва плащане чрез... снимка на вените Служителите на лондонски супермаркет за пръв път изпробваха система за плащане, която снима кръвоносната система на върха на пръстите, съобщи Би Би Си. Тя се състои в сканиране на вените в пръста от електронен четец, който зарежда уникален код за потребителя.
Fingopay може да влезе в широка употреба, ако тестовете на терен и в университета в Брунъл се окажат успешни, съобщи веригата Costcutter.
Развита от "Хитачи", тя изисква потребителите да свържат при регистрация "снимката" на вените си с кредитната или дебитната си карта и тогава могат да плащат, без да носят пари в брой или карти. Според компанията за биометрични плащания Sthaler, която има лиценз да въведе технологията в търговията на дребно, нововъведението би отговаряло на нуждите на милениъл поколението, което очаква плащанията му да са "лесни, сигурни и ефикасни".

През 2014 г. "Барклис" въвежда подобна технология за клиенти. Fingoplay беше изпробвана и в британски бар, а за употребата ѝ се регистрираха 2000 души.
Някои експерти поставят под въпрос ползите от подобни системи пред традиционните начини на плащане. Макар от Sthaler да настояват, че продуктът е "най-безопасната форма на биометриката", консултантът по сигурност Греъм Клули смята, че в последните години е имало много случаи на "излъгани" биометрични системи. "Проблемът с биометриката е, че не може да се промени - ако някой получи информацията ви и я възпроизведе, какво ще направите? Не можете да си смените пръста."
Според професор Алън Удуърд от университета в Съри обаче идеята е добра: "При тази система се налага кръвта да тече във вените ви, за да докажете, че тя се използва от истински жив човек. Тя по-трудно може да бъде измамена."
24.09.2017, 15:15 часа
718 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha