Великобритания може да глоби Ryanair заради отменените полети

Великобритания може да глоби Ryanair заради отменените полети Британските власти заплашиха Ryanair със съдебни действия заради "постоянно подвеждане" на пътниците относно техните права, след като авиокомпанията реши да отмени хиляди полети, съобщава ВВС.
Органът за гражданска авиация (Civil Aviation Authority - САА) в Обединеното кралство заяви, че е предприел "изпълнителни действия" срещу Ryanair - първата стъпка към съдебни действия.
Припомняме, че вчера нискотарифният превозвач обяви, че ще анулира 18 000 полета между ноември 2017 и март 2018 г. Това ще засегне 400 000 пътници.
Българските пасажери също са засегнати. От София се отменят полети до 5 дестинации - Кастелон, Меминген, Пиза, Стокхолм и Венеция. Намаляват се полетите до Брюксел. 
Причината за анулирането е недостигът на пилоти и спирането от летене на 25 самолета от флотилията на авиокомпанията.
По-рано този месец компанията отмени и по над 50 полета дневно, насрочени за месеците септември и октомври.
Регулаторът заяви, че и в двата случая Ryanair не е предоставила на клиентите "необходима и точна" информация за техните права. Според САА информацията, предоставена на уебсайта на авиокомпанията, не уточнява, че тя е била длъжна да възстанови всички разходи, направени в резултат на отмяната на полета.
Тези разходи включват храна, хотели, както и разходи за трансфер, за да пренасочат пътниците към други авиокомпании, когато няма подходяща алтернатива, каза CAA. 
Авиационният орган заяви, че вече е написал писмо до Ryanair, с което иска да направи публично изявление, за да гарантира, че клиентите няма да бъдат заблудени след първата вълна от анулиране на полети. Но авиокомпанията досега не е спазила искането.
"Има ясни закони, предназначени да помогнат на пътниците в случай на анулиране, за да се сведат до минимум както разочарованието, така и неудобствата, причинени от обстоятелства, напълно извън техния контрол. Дадохме на Ryanair "кристално ясно" да разбере това", каза изпълнителният директор на CAA Андрю Хайнис.
Директорът на авиокомпанията Ryanair Майкъл О'Лиъри заяви, че е "в кореспонденция с регулатора" и е поискал среща, за да "отговори на техните опасения".
Авиокомпанията заяви, че на пътниците, засегнати от анулирането, ще бъдат предложени алтернативни полети или ще бъдат напълно възстановени сумите. Те ще получат по имейл известие за промените в полетите до края на октомври. Освен това ще им бъдат предложени ваучери от 40 евро (£ 35) еднократно или 80 евро за алтернативни полети, в допълнение към възстановяването на сумите.
28.09.2017, 16:48 часа
762 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha