Зам.-министър Лидия Нейчева увери врачанските лекари, че болницата ще бъде спасена

Зам.-министър Лидия Нейчева увери врачанските лекари, че болницата ще бъде спасена Вече се обсъждат дългосрочните промени за спасяването на врачанската болница, съобщи днес на среща  с медиците в града заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева.
Обсъжданите опции са създаване на фонд, с който да се подпомагат болниците, субсидия за неосигурените и намесата на други институции за предоговаряне на кличнични патеки и заплащане. Всичко това ще се направи, за да може медиците да имат шанса да работят и от дейността си да се издържат като търговско дружество.
Краткосрочните промени, които са един вид екшън план пък са свързани със спешна доставка на лекарства и консумативи, за да може лекарите да лекуват пациентите. По време на срещата се оказа, че Лидия Нейчева не е била уведомена, че в отделенията липсват редица жизнено необходими лекарства, без които медиците няма как да работят и да спасяват човешки животи. Изумена от ситуацията тя поиска спешно да й се предостави списък с необходимите лекарства, като пое ангажимента да бъдат доставени в най-кратки срокове. Нейчева даде гаранция, че до края на месеца нещата във врачанската лечебница ще се нормализират от страна на медикаменти и консумативи.
Зам.-министърката обеща лично тя да води преговори с кредиторите и с нейна помощ да се търси предоговаряне на дълга на лечебницата и вдигане на запорите. Нейчева лично ще следи и договарянето на банков кредит, с който да се изчистят задълженията на здравното заведение.
„При всички положения ще са нужни усилията на всички политически сили. Всички трябва да работим в посока тези болници да останат наистина гръбнака на държавата. Моето присъствие е гарант, че от тук нататък ще се търси траен изход за съдбата на врачанската болница и всички други окръжни болници в подобно състояние“, заяви Нейчева.
По думите й ръководството на МБАЛ „Христо Ботев“ в последното десетилетие не е имало необходимите умения и капацитет, за да я ръководи и развива. Тя подчерта някои кардинални грешки, като закупуването на прекалено скъпа апаратура и допускането на съществуването на частни здравни заведения на територията на хосписа, от които е носила само загуби.
Нейчева даде пример също с болницата във Видин, където също не са в цветущо състояние, но не са натрупали такива задължения и работят. Примерът й обаче разгневи медиците присъстващи на срещата и те започнаха да я контрират, че именно в болницата във Враца идват да се лекуват  жители на Видин и Монтана и така няма как да се трупат задължения.
В края на срещата Нейчева допълни, че персонала на МБАЛ „Христо Ботев“ с право са излезли на протест, но е могло да бъдат чути и по съвсем друг начин. На финала зам.-министърът на здравеопазването призова лекарите да я търсят при проблем дори на личния й телефон и обеща до края на месеца да се срещнат отново, за да ги уведоми как се развива планът за спасяването на болницата.  
 
10.10.2017, 16:04 часа
3053 4
Коментари

наблюдателен

10.10.2017, 22:31 часа
За саниране, градинки и кучкарници има пари, а да извадят пари за спасяване на болницата и да се разплатят с персонала няма. Не се оставяйте да ви заблуждават. Излизайте на улицата и стойте там, докато не отпуснат пари

В частен интерес

10.10.2017, 21:30 часа
Приватизация. Да дойде частник, да видите разликата.

здравен инспектор

10.10.2017, 17:16 часа
Много па искате, а и ние да имаме директор който знае и може.

мед. сестра

10.10.2017, 17:10 часа
От 10 години призоваваме Орлин Димитров да се върне, аполитиците не чуват. Защо трябваше да се стигне до тук, спрете с назнечения на хванати от улицата управници
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha