Отбелязваме Световния ден за борба с пневмонията

Отбелязваме Световния ден за борба с пневмонията Случаи на пневмония има през цялата година, но най-много са те през есенно-зимния период и рано напролет. Това каза специалистът по белодробни болести от видинската болница д-р Николай Николов, по повод Световния ден за борба с пневмонията - 12 ноември. Няколко са рисковите фактори за това тежко заболяване, обясни лекарят:
"Освен причината- микроорганизмите, има и предразполагащи фактори, които понижават имунитета, а това води до по-лесно разпространяване на заболяването и по-бързо влошаване. От тези фактори, първо е начинът на живот, второ - тютюнопушенето, защото цигареният дим предизвиква стрес върху защитите на организма... Също така болните с хронични заболявания- както сърдечносъдови, така и белодробни. Те не само са по-предразположени към пневмония, но при тях заболяването протича и много тежко".  
За да се намали рискът от развитие на пневмония, д-р Николов препоръчва спиране на тютюнопушенето, разумно хранене, имунизация и спазване на добра хигиена. 
12.11.2017, 13:05 часа
999 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha