Хора от 6 села протестираха срещу увеличение цената на водата /снимки/

Хора от 6 села протестираха срещу увеличение цената на водата /снимки/ Над 100  протестиращи срещу драстичното поскъпване на цената на водата се събраха, за да подкрепят исканията на живущите в селата Зверино, Оселна, Елисейна, Зли дол, Игнатица и Очин дол.  В тяхна подкрепа се обяви и общинският кмет- инж. Генади Събков, както и кметовете на шестте най-засегнати села.
С мирен протест и флашмоб на път II-16 /Мездра-София/, хората се обявиха против готвеното увеличение на цената на водата. Според засегнатите жители поскъпването е несправедливо, тъй като водоснабдяването в района е гравитачно, без разходи за електроенергия и помпи.
„Цената на водата трябва да остане, каквато е в момента 1.30 лв. за куб.м. Това е реалната й стойност. Предвижданото увеличение с близо 0.70 лв. е нереално и непосилно за всички ни. В Зверино непрестанно има аварии, а в същото време нито един водопровод не е сменен. Не виждам защо тогава се готви поскъпване“, каза Митко Петров.
Според местните жители идеята за поскъпването на водата  е необосновано, предвид факта, че водопроводната мрежа в тези населени места е изградена преди век от предците им, с доброволен труд и самооблагане.
„За нас подобно увеличение е своеволие. Добре си спомням как преди години ходех с баба и дядо по 8-9 км, за да изграждат водопровод. Мрежата в тези села е направена на доброволни начала, а сега някой иска да увеличи драстично цената на водата, която „управлява“ наготово“, допълни Христо Чирпанлиев.
Населението в селата, чиито жители протестират е съставено предимно от пенсионери и хора в неравностойно положение. Те са категорични, че не са в състояние да плащат толкова скъпа вода.
„Аз вземам пенсия в размер на 180 лв.  Повечето хора в Зверино се грижим за зеленчукови градинки в дворовете си, за да произвеждаме зеленчуци и да облекчим семейния бюджет. Едва се оправяме сега при цена от 1.30 лв. за куб.м. вода. Не виждам как ще оцелеем, ако водата поскъпне на 2 лв. за куб.м“, каза Виолета Иванова.
Кметът на Община Мездра подкрепя исканията на протестиращите и е горд, че заинтересованите граждани изразяват активно позицията си спрямо явната несправедливост.
„ За мен нашите съграждани, които днес изразяват своето недоволство са представители на съвременните будители в България, които отстояват общите интереси. Общият интерес на хората от дефилето в случая е да се запази цената на водата. Мотивите са емоционални и финансови. Водата е живот - не лукс. Не можем и не бива да приемаме спокойно и нормално увеличение на жизненоважен ресурс.
 „ВиК“ ООД- Враца е икономически стабилно дружество, за което подобно повишение не е приоритет. Евентуалните приходи биха били нищожни. Важно е да се преодолее едно политическо решение, което налага да има подобно изравняване цената на водата за всички потребители“, каза инж. Събков.
Жители и управляващи се надяват на скорошно решение на проблема с поскъпването на водата в селата.
„Ръководството на „ВиК“ООД-Враца ни обясни, че е благосклонно към селата Зверино,Оселна, Елисейна, Зли дол, Игнатица и Очин дол, тъй като през последните 5 години са инвестирани 500 000 лв. в тези населени места. На срещата управителят на дружеството г-н Престойски  прие план-програмите ни и обеща до 13.12.2017г. да вземе решение  кои от предложенията ще бъдат включени в 5-годишната програма за развитие на дружеството. За нас е важно, ако има поскъпване, то да е плавно, а не драстично“, каза Цанко Цанев, кмет на с. Зверино.
Протестиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат чути от компетентните органи и властимащите, са готови да преминат към гражданско неподчинение. 
29.11.2017, 16:47 часа
1864 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha