МОН обещава по-леки раници за учениците още от втория срок

МОН обещава по-леки раници за учениците още от втория срок Резултат от мерките за олекотяване на ученическите раници може да има още в началото на втория учебен срок, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, цитирана от "Фокус".
Днес родители в няколко града в страната организираха надбягване с раници под мотото "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко". Зам.-министърът призна, че този проблем не е от днес или от вчера. „Спомням си от 2010 г. за кампанията „Училище без тежест“. Пак ви казвам – не искам да е кампания, а целенасочена политика на всички хора, ангажирани в МОН", коментира Михайлова.
"Кога са първите видими резултати? В училище в зависимост от възможностите на ниво институции могат да се получат и още в началото на втория срок“, каза Михайлова. По думите ? се подготвят доста срещи с директорите на училищата и с учителите. Сред мерките, които мислят от МОН, са когато е по-голям обемът на учебниците, в зависимост от възможностите, се предвижда да се разделят на части.
"Обмисляме и вариант за избор на хартия – обемната хартия, която пък е по-лека, но път съответно като качество няма да бъде същата както пълноцветният печат на офсетовата хартия“, каза още Таня Михайлова.
По думите й основният проблем се получава в 5. клас, защото тогава учениците вече могат сами да ходят на училище и сами носят раниците си и когато и предметите стават повече", коментира Михайлова. По думите ? осигуряването на шкафчета, в които учениците да държат учебниците си е въпрос на виждане и възможности на отделните училища.
„Уважаеми възрастни, родители, учители, директори на училища, на агенции, министри, депутати, замисляли ли сте се някога какво би било да тичаме няколко минути с раница на гръб? Не с каква да е раница. А с ученическа. От онези, 6-7-8-килограмовите, които децата носят всеки ден на училище”, се казва в обръщение на организаторите на инициативата.
Омбудсманът Мая Манолова също участва в събитието. 
04.12.2017, 09:49 часа
573 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha