Направиха първа копка за ремонта на още 22,2 км от "Петрохан"

Направиха първа копка за ремонта на още 22,2 км от "Петрохан" По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. се рехабилитират още 22,2 км от прохода „Петрохан“ на територията на Софийска област, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това е участъкът от второкласния път Костинброд – Бучин проход. В средата на ноември със средства от Европейския фонд за регионално развитие започна ремонтът на близо 21 км от второкласния път Бучин проход – Берковица. На символичната първа копка днес присъстваха председателят на Управителния съвет (УС) на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, инж. Веселин Давидов - член на УС, областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, кметът на Костинброд Трайко Младенов и др.
Проходът "Петрохан" съкращава пътуването между София и Монтана с около 50 км и с успешното изпълнение на проекта през следващите 15 месеца жителите на общините Костинброд, Годеч и Берковица ще  пътуват по обновена инфраструктура, съобщават още от АПИ. 
Второкласният път София - Петрохан - Лом е изграден през 1970 г. и е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Шосето е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец.
Участъкът, който ще се ремонтира, започва от Костинброд, преминава през града и село Бучин проход и достига до кръстовището за Годеч. Ще се обновят и 2 моста - над р. Блато и р. Бучино, както и 13 пътни кръстовища. Отводняването на пътя ще бъде осигурено чрез изграждането на нови облицовани окопи, бетонови бордюри и отводнителни улеи. С изпълнението на проекта ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на отсечката и ще се повиши безопасността на движение, посочват от АПИ. Участъкът ще бъде с нови ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци. Срокът за завършване на строителните дейности е 15 месеца.
Изпълнител на ремонта е ДЗЗД „Пътища 2016 - 1 етап“. Общата стойност на проекта е 14 681 584,60 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 12 479 346,91 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 2 202 237,69 лв. с ДДС.
11.12.2017, 14:53 часа
3063 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha