Внимание! Нови случаи на остра вяла парализа и хепатит във Враца

Внимание! Нови случаи на остра вяла парализа и хепатит във Враца За изминалата седмица 8 жители на Враца са пипнали заразни вируси, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Двама врачани са лепнали варицела, един е с ентероколит, един с колиентерит, един е лепнал неопределен хепатит, а друг е с остра вяла парализа. Установени са и по един случай на скарлатина и коклюш.
За тази година това е втория случай на заболял от остра вяла парализа в региона. Това е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано при фекално-орален начин. Източници на заразата са болни хора и вирусоносители.
​Първоначалните симптоми напомнят на грип. На втория или третия ден вече се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени.
Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато навреме, заболяването е напълно лечимо. Може обаче да има и трайни последици, предупреждават лекарите.
За втора поредна седмица здравните власти засичат и заболял от хепатит, чиито вид не са могли да определят на момента. В последните месеци случаите на заболели от хепатит са се увеличили драстично, като медиците призовават хората да бъдат по-внимателни с хигиената си.
Регистрираните остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 41 на 10 000 случая. Тези стойности са значително под епидемичните и няма потвърдени случаи на грип, поясняват от РЗИ-Враца.
19.12.2017, 08:15 часа
2321 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha